Geen Russisch gas meer naar Estland

MOSKOU, 26 JUNI. Rusland heeft gisteren de toevoer van gas naar Estland afgesneden uit protest tegen een nieuwe Estse "wet op het staatsburgerschap', die het voor Russen moeilijk maakt in Estland te blijven wonen.

Volgens een woordvoerder van de Russische nationale gasonderneming was de toevoer gestaakt omdat Estland tweeënhalve maand achter was met zijn betalingen en een bedrag van ruim zes miljoen dollar schuldig was. De Estse premier Mart Laar heeft de stap veroordeeld en de Esten opgeroepen niet in paniek te raken. Volgens hem bezit Estland brandstofvoorraden en heeft het de “situatie onder controle”. Volgens de Estse maatregel moeten etnische Russen aan zeer strenge voorwaarden voldoen om een verblijfsvergunning te krijgen. Rusland heeft dit een “vorm van apartheid” genoemd. Estland zegt de maatregelen te nemen “om de Estse cultuur te beschermen”. Bijna 40 procent van de Estse bevolking bestaat uit etnische Russen. (Reuter)