Duitsland tracht Koerdische PKK te verbieden

BONN, 26 JUNI. De Duitse regering onderzoekt de mogelijkheid om de PKK, de extreem-linkse afscheidingspartij van Turkse Koerden, in de Bondsrepubliek te verbieden.

Mogelijk worden de Koerden die donderdag het Turkse consulaat-generaal in München bezetten en twintig mensen in gijzeling namen uitgewezen. Voorwaarde is dan wel dat zij in Turkije niet met de doodstraf worden bedreigd. Dit heeft minister Rudolf Seiters van binnenlandse zaken gisteren gezegd. Alle grote fracties in de Bondsdag, ook die van de SPD, zijn het met de CDU-minister eens. Seiters wil de recente golf van PKK-geweld dinsdag in Kopenhagen met zijn EG-collega's bespreken. Hij heeft gisteren bevestigd dat de Duitse deelstaten en de landelijke recherche (BKA) al voor donderdag gewaarschuwd waren voor mogelijke gewelddadige PKK-acties in Duitsland. Maandag wil Seiters met nationale en de regionale veiligheidsdiensten onder meer bespreken of aan die waarschuwingen voldoende aandacht is gegeven. De Turkse ambassadeur in Bonn heeft donderdag geklaagd dat er te weinig met zulke waarschuwingen is gedaan en geëist dat de Turkse gemeenschap in Duitsland (1,8 miljoen mensen) als ook Turkse winkels, bedrijven en consulaten beter worden beschermd.