Capriati opent trucendoos tegen Schultz

LONDEN, 26 JUNI. Ze worden al te vaak in één adem genoemd, Richard Krajicek en Brenda Schultz. Want ze komen allebei uit Nederland en ze hebben allebei de snoeiharde service als belangrijkste wapen. Op een essentieel onderdeel gaat de vergelijking echter mank. Krajicek is in de loop van zijn carrière gegroeid naar een grotere evenwichtigheid en Schultz blijft mentaal te kwetsbaar om naar de top te reiken. “Je gaat denken en daar kun je niks tegen doen”, verklaarde ze de raadselachtige ommekeer in haar partij tegen Jennifer Capriati gisteravond op het centre court van Wimbledon. Na twee uitstekende sets (5-7, 6-4) werd ze kansloos weggeslagen (2-6)

Een niet al te intelligent kind van zeventien had maar een paar trucjes nodig om de vijf jaar oudere Schultz totaal uit haar evenwicht te brengen. Een plaspauze na één game (“had je niet voor de wedstrijd kunnen gaan”, zou een beetje opvoeder zeggen) en een onderbreking voor een blessurebehandeling - toen de Nederlandse wel erg hard op weg leek de Amerikaanse uit te gaan schakelen - waren voldoende. Of Capriati op oneigenlijke gronden om medische hulp had gevraagd? De blaar op haar linkervoet zat er al voor het begin van de partij en het is niet toegestaan voor een oude blessure de dokter te laten komen. “Ik hoop niet dat het opzet was, maar het was wel een goede timing van haar”, reageerde Schultz.

Die vroege sanitaire stop kon ze zelfs nog wel begrijpen. “Ik weet dat ze zenuwachtig was en dan probeert ze alle trucendozen open te trekken.” De schrik van Berlijn eerder dit jaar, toen Schultz op gravel in drie sets van haar won, zat Capriati nog best in de benen. Schultz schrok vooral toen ze er over ging nadenken dat ze nu ook een kans had op gras, in de derde ronde van Wimbledon tegen een - als zevende - geplaatste speelster nog wel. Jeetje.

Je ziet het niet aan haar af. Meestal is Brenda Schultz goedlachs en altijd vol goede moed. Naar Wimbledon gaat ze nog altijd met één doel. Winnen, net als ze bij de junioren heeft gedaan. Haar spel, zegt ze dan, leent zich er voor. Niemand die haar daarin tegenspreekt en zelf bewijst ze regelmatig met vlagen haar gelijk. Maar uitgerekend tussen die vlagen door, als ze ontspannen haar kanonskogel-opslagen over het net jaagt de ene schitterende passeerslag na de andere aflevert, heeft ze van die enorme inzinkingen. Zodra ze ook maar iets dreigt te bereiken dat ze diep in haar binnenste voor onmogelijk had gehouden, verschrompelt die zelfverzekerde speelster tot een twijfelaarster, die naar adem moet happen als ze gaat serveren en prompt onnodige dubbele fouten slaat.

Zeven minuten duurde in de derde set de onderbreking. Twee minuten langer dan de reglementen toestaan, maar wie als zevende geplaatst is krijgt kennelijk privileges, twee minuten meer tijd voor Schultz om aan het tobben te slaan. Ze moest het wel toegeven. Ze had 'm behoorlijk geknepen of ze de eerste game in de beslissende set zou winnen. Het lukte, moeizaam weliswaar, maar het lukte. Het duizelde haar nog van de snelheid waarmee ze de tweede set had gewonnen en toen sloeg de twijfel toe. Schoten panische gedachtenflarden door haar heen. Ze slaat de ballen met veel spin, dat verraderlijke effect waarvoor je de bal wel goed op je racket moet krijgen. Dat kan op gras lastig zijn, elke keer komt ie anders. Duizend dingen in je hoofd, dan is er weinig ruimte meer om je te concentreren op het belangrijke slot van de partij. De 6-2 als afsluiting vertelde voldoende. Zelfs het kokette kniebuiginkje voor de royal box, waar ze zich vooraf zo op verheugd had, hoefde ze niet te maken. De stoelen waren leeg, de adel verpoosde zich elders.

Richard Krajicek overleefde de derde ronde wel, al ging het tegen Laurence Tieleman (Nederlandse vader, Italiaanse moeder, woonachtig in België) aanzienlijk moeilijker dan hij had durven verwachten. Hij won de eerste set gemakkelijk (6-2), de tweede al moeilijker (7-5), leverde de derde in (5-7) en hervond zich in de vierde (6-2). Coach Rohan Goetzke verdacht zijn pupil ervan dat hij het bewust rustig aan had gedaan. Krajicek hield het erop dat dit die ene slechte wedstrijd is die je op elk toernooi wel tegenkomt. Twee dagen heeft hij nu om te oefenen voor hij maandag tegen Andre Agassi aantreedt. “Ik ben beter geworden op gras sinds we twee jaar geleden tegen elkaar speelden. Maar ik werd vorig jaar in de derde ronde uitgeschakeld en hij won het toernooi.”