Bridgetitel voor superieure Polen

MENTON, 25 JUNI. Het superieure Polen heeft zich gistermiddag, twee ronden voor het einde, al verzekerd van de Europese bridgetitel voor open teams. De situatie bij de achtervolgers is nog buitengewoon spannend. Met nog één wedstrijd te gaan vechten vier landen, waaronder Nederland, voor plaats twee, drie en vier. De vier hoogst eindigende ploegen mogen in de herfst naar het WK in Chili.

De teams liggen vlak bij elkaar. Na de laatste ontmoeting, vandaag rond het middaguur, is bekend welke bridgefederaties diep in de buidel mogen tasten om de uitzending van hun nationale selecties naar Zuid-Amerika te financieren. De Franse bond is wat dat betreft goedkoop uit. Zijn vrouwen mogen dan naar Santiago reizen - zij werden tweede achter de verrassende Zweedsen - maar hun veelgeprezen open team, met de olympische kampioenen Chemla-Perron en Lévy-Mouël in de gelederen, gaat het niet redden. Oorzaak? Een oude kwaal: ruzies en arrogantie. Toen het wat minder ging weigerden het hautaine viertal hun derde paar, Corn-Lebel, een kans te geven. Onbegrijpelijk, gezien het grote aantal niet goed te praten blunders.

Het Nederlandse open team is bezig aan een goed toernooi. Het was gisteravond nog niet zeker dat de missie, een plaats voor Chili, was geslaagd, maar Oranje stond in ieder geval altijd hoog in het klassement. In de belangrijke wedstrijd tegen Denemarken was het op het eerste spel al raak. Leufkens raapte een zelden vertoonde superfreak op. De vaderlandse supporters hielden hun hart vast. Er zat grootslem in, maar hoe was dat te bereiken? Leufkens-Westra hielden hun hoofd koel en wisten efficiënt 7ß7 uit te bieden (zie diagram). Nederland ging door en won.

Gisteravond laat ontmoette Nederland Turkije. Piet Jansen bracht al vroeg in de wedstrijd op slimme wijze een gedoubleerde deelscore thuis. Desalniettemin kwam Oranje, dat in de slotmatch Hongarije tegenkomt, niet verder dan een gelijkspel. De ruime overwinning van Noorwegen op concurrent IJsland kwam voor Oranje precies op het goede moment.

Het goud in het vrouwentoernooi, dat is afgelopen, ging verrassend naar Zweden dat tevoren door niemand als favoriet was getipt. De verleden week verworven titel bij het EK paren ten spijt zijn Arnolds-Vriend er niet in geslaagd de rest van het Nederlandse damesteam op sleeptouw te nemen. De ploeg is nooit echt in het toernooi geweest. Oranje heeft samen met andere favorieten vooraf, zoals Oostenrijk en Israël, kunnen ontdekken dat het vrouwenbridge in Europa sterk in de breedte is gegroeid. In dat licht bezien is de uiteindelijke zevende plaats niet eens zo dramatisch.

Open teams, ronde 29,

Nederland-Denemarken, spel 11

Zuid geverNoord

Niemand kw.ß7 HVB72

ß6 1076

ß5 5

ß4 AV73

WestOost

ß7 -ß7 93

ß6 AHV98532ß6 B4

ß5 V102ß5 B7

ß4 102ß4 HB98654

Zuid

ß7 A108654

ß6 -

ß5 AH98643

ß4 -

Open kamer:

West Noord Oost Zuid

P. Schaltz Westra D. Schaltz Leufkens

1ß5

4ß6 4ß7 pas 7ß7

pas pas pas

Toen de dummy openging claimde Westra dertien slagen. Het spel sloeg uit. De Denen zaten ook in grootslem.

    • Jan van Cleeff