Bewind Nigeria: toch een nieuwe president

ABNUJA, 26 JUNI. De Nigeriaanse president generaal Ibrahim Babangida heeft gisteren verzekerd dat een nieuwe, civiele president op 27 augustus zal worden beëdigd, zoals al het voornemen was. Babangida wilde echter niet zeggen wie de nieuwe president zou zijn en of dat een van de kandidaten in de 12 juni gehouden presidentsverkiezingen zou zijn.

De Nigeriaanse autoriteiten annuleerden woensdag de resultaten van de verkiezingen. Veel critici van het huidige militaire bewind blijven zich dan ook afvragen of Babangida inderdaad de macht zal overdragen dan wel probeert tijd te winnen nu het Westerse landen beginnen hun hulp af te snijden.

In Nigeria wordt gespeculeerd dat generaal Babangida het parlement zal vragen een president te kiezen, een stap die grondwettelijk geoorloofd is. De Nationale Assemblée zou bij voorbeeld Babangida zelf kunnen kiezen, die zichzelf als president benoemde nadat hij in 1985 de macht had gegrepen.

Kandidaten in de geannuleerde verkiezingen waren de miljardair Moshood Abiola en Bashir Othman Tofa, beiden goede vrienden van Babangida. Deze vormde ook hun partijen en schreef hun verkiezingsprogramma's. Abiola, die een ruime voorsprong op zijn rivaal had, begon zich echter van Babangida te distantiëren toen een federale rechtbank publikatie van de verkiezingsresultaten verbood op verzoek van steunpilaren van de generaal. Die stelden dat er sprake was van verkiezingsfraude.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben inmiddels hun militaire hulp aan Nigeria stopgezet. Babangida kritiseerde beide landen gisteren omdat ze niet zijn definitieve plannen hadden afgewacht, die hij vandaag in een radiotoespraak in detail zou bekendmaken. “Ze hoeven ons niet te vertellen wat we moeten doen”, zei hij. “Wij weten wat goed is voor dit land.”

Babangida waarschuwde ook de invloedrijke Campagne voor democratie, een coalitie van 42 mensenrechten- en sociale organsaties die heeft opgeroepen tot stakingen en demonstraties tegen het militaire bewind. “Niet alleen zijn wij aan het bewind, we hebben ook de macht”, zei hij. (AP)