Activiteiten in fiscale paradijzen aan banden

DEN HAAG, 26 JUNI. Het kabinet zal de financiële activiteiten van Nederlandse bedrijven in zogenoemde belastingparadijzen aan banden leggen. Bedrijven die in landen opereren met een zeer gunstig fiscaal klimaat zoals bij voorbeeld de Kaaimaneilanden, Guernsey en Jersey moeten aantonen dat het om "echte' activiteiten gaat en geen “financiële boekhoudtrucs”. Als ze dit niet kunnen aantonen moeten ze in Nederland meer belasting betalen.

Dat zegt topambtenaar mr. D.E. Witteveen van Financiën vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Het kabinet komt deze zomer met maatregelen om deze brievenbusmaatschappijen aan te pakken. Het aanpakken van bedrijven op de Antillen, waar de meeste ondernemingen zitten, wordt later bekeken.

Op dit moment hoeft een Nederlands bedrijf geen belasting te betalen wanneer dit al in een ander land - dus ook een belastingparadijs - is gebeurd; dit wordt de deelnemingsvrijstelling genoemd. Deze blijft volgens Witteveen ongewijzigd.

“We gaan wel de voorwaarden wat aanscherpen en strenger controleren of bedrijven ook daadwerkelijk belasting in andere landen betalen. In sommige landen heb je de situatie dat bedrijven weliswaar zijn onderworpen aan de belastingplicht, maar dat je geen belasting hoeft te betalen. We gaan controleren òf die belasting ook wordt betaald”, zegt Witteveen.

Gisteren heeft Financiën ook het nieuwe strengere belastingverdrag met de Verenigde Staten naar de Tweede Kamer gestuurd. De belastingovereenkomst moet voorkomen dat inkomsten dubbel worden belast, zowel in Nederland als in de VS, en biedt investeerders zekerheid over de fiscale behandeling. Het nieuwe verdrag moet 1 januari 1994 van kracht worden en vervangt het huidige verdrag van 1948. Het verdrag heeft de aanpak door Nederland van financiële activiteiten van Nederlandse bedrijven in belastingparadijzen versneld.

Volgens Witteveen is er in de VS “een brede steun” voor het nieuwe belastingverdrag. De vrees bestond dat president Clinton het verdrag dat onder zijn voorganger Bush is bereikt - en waarover ruim tien jaar is onderhandeld - wilde aanscherpen. Witteveen, die onlangs voor een kennismaking met zijn nieuwe - door Clinton benoemd collega's - in de VS is geweest, heeft echter de indruk dat het verdrag “zo snel mogelijk” wordt behandeld.