Winst bij zuivelcoöperatie Friesland Frico Domo daalt

LEEUWARDEN, 25 JUNI. De zuivelcoöperatie Friesland Frico Domo heeft het afgelopen jaar een winst geboekt van 22,8 miljoen gulden, 4,2 miljoen gulden minder dan in 1991. De behaalde omzet van 4,04 miljard gulden was vrijwel gelijk aan die in 1991.

Bij Friesland Frico Domo is een reorganisatie gaande, die tot een kostenbesparing van 90 miljoen moet leiden in 1995. De internationaal opererende zuivelonderneming wil 1200 arbeidsplaatsen opheffen, waarvan de helft nog dit jaar. Wereldwijd heeft het bedrijf 6400 werknemers in dienst. Directeur A.A. Olijslager sprak gisteren op de persconferentie van 'een pijnlijk proces', dat volgens hem echter 'broodnodig' is.

De industriële produkten (halffabrikaten en eindprodukten voor babyvoeding en levensmiddelenindustrie, zoals creamers en melkpoeder) en de activiteiten in het Midden-Oosten, Azië en Afrika zorgden voor een groot deel voor het positieve resultaat. Friesland Frico Domo wil binnenkort haar activiteiten uitbreiden in Vietnam. Bij de coöperatie zijn 5300 melkveehouders/leden aangesloten, die jaarlijks 1,8 miljard kilogram melk leveren. Zij kregen vorig jaar een hogere melkprijs uitgekeerd: 82,2 cent per kilogram melk tegen 80,5 cent in 1991.