Watje

Haal een propje van een rol watten en je hebt: een watje. Hoe groot die prop ook is, het wordt nooit een wat, zoals er ook geen kwart of dubbelt bestaat.

Als je iemand niet verstaat, die roept: “Ik wil een szrrmxmpje!”, dan kun je hem vragen: “Je wil een wátje?”.

Maar een watje is toch in de eerste plaats het Nederlandse woord voor nerd. Een zwak, lullig ventje, te braaf, te ijverig, te gehoorzaam, te zoet, te saai, te vervelend.

Het is helemaal niet erg als je toevallig ijverig en zoet bent, maar je loopt de kans dat anderen je "een watje' noemen. Je loopt meer kans dat ze je voor nurd of nerd uitschelden. Alleen nerds noemen nurds: "watjes'.

Het engelse woord nerd is een halve eeuw geleden bedacht door de Amerikaanse kinderboekenschrijver dokter Seuss.

Waar komt het Nederlandse watje vandaan? Ik zou het graag willen weten. Toen ik zelf nog een watje was, heette dat: een doetje. Ook heb ik een watje wel eens een schuimpje horen noemen. "Sukkel' komt er dichtbij, maar "Sukkel!' is toch meer een nerd van tijdelijke aard. Iemand kan eventjes een sukkel zijn, maar een nerd blijft altijd een nerd.