Turkse missies beveiligd tegen acties Koerden; Geen aanwijzing voor acties

DEN HAAG, 25 JUNI. Politiekorpsen op verschillende plaatsen in het land hebben maatregelen genomen om acties van Koerden tegen Turkse doelwitten te voorkomen.

In Den Haag zijn politie en marechaussee gistermiddag begonnen "een aantal beveiligingsringen' aan te leggen rondom de Turkse ambassade en de ambtswoning van de ambassadeur aan de Koninginnegracht. Deze lokaties werden al bewaakt vanuit een zogenoemde statische post die ook voor verscheidene andere ambassades in Den Haag zijn geplaatst. Politie en marechaussee hebben een aantal pantserwagens ingezet. Hoeveel mensen ermee gemoeid zijn wil de politie niet zeggen. Het gebied rondom de ambassade is afgegrendeld “omdat Den Haag geen uitzonderingspositie heeft” in Europa, aldus de politie.

Er zijn overigens geen directe aanwijzingen voor acties van Koerden in Den Haag, zo deelde de woordvoerder van de politie mee. Andere Turkse instanties in Den Haag, zoals banken en scholen, worden sinds gisteren verscherpt bewaakt. De politie laat het van de internationale ontwikkelingen afhangen hoe lang de extra beveiliging zal worden gehandhaafd. De Koerdische arbeiderspartij organiseert zaterdag in Den Haag een demonstratie tegen het geweld van de Turken tegen de Koerden. De politie verwacht zo'n 1.750 demonstranten.

De Amsterdamse politie heeft een pantserwagen neergezet bij het Turks verkeersbureau aan de Herengracht en een voor het kantoor van de Turkse nationale luchtvaartmaatschappij THY op de Stadhouderskade. Een woordvoerder van de politie zegt geen aanslagen of acties te verwachten. De pantserwagens zouden er alleen als extra beveiliging staan.

In Rotterdam heeft de marechaussee op verzoek van de politie met pantservoertuigen de Eendrachtsweg en de Straatweg in Rotterdam afgezet. In deze straten staan het Turkse consulaat en de woning van de Turkse consul-generaal. Trams en bussen worden omgeleid.

De politie beschikt over “landelijke informatie” over de mogelijkheid van aanslagen op Turkse doelen, die zij “heel serieus” neemt, aldus de woordvoerder. De politie wil niet zeggen of de consul-generaal naar elders is overgebracht. Het consulaat zal vandaag en morgen gesloten blijven.

In Deventer blijft het consulaat vrijdag gesloten. Er is niemand aanwezig. Ook daar houdt de politie een extra oogje in het zeil.

De beveiligingsmaatregelen rond de Turkse instellingen zijn ingegeven door de acties van militante Koerden gisteren in verschillende Europese landen. In München namen acht Koerden zo'n twintig mensen op het consulaat in gijzeling. De mannen hebben zich 's avonds laat overgegeven. Ook in Zwitserland, Frankrijk, Denemarken en Zweden werden Turkse diplomatieke missies doelwit van vernielingen en demonstraties.