Splitsing tabakconcern Rothmans

Het Britse tabakconcern Rothmans International en de daarmee gelieerde bedrijven Dunhill en Richemont gaan hun belangen splitsen en onderbrengen in twee beursgenoteerde ondernemingen voor respectievelijk tabak en luxe-goederen. Onder de laatstgenoemde tak vallen onder meer bekende horloge- en parfummerken als Cartier, Piaget, Montblanc, Baume & Mercier, Chloe en Karl Lagerfeld.

Dunhill is voor 57 procent van Rothmans, dat op zijn beurt voor 62 procent in handen is van Compagnie Financière Richemont, gevestigd in Zwitserland, maar gecontroleerd vanuit Zuid-Afrika door oprichter en directeur Johann Rupert.

De tabakgroep blijft werkzaam onder de naam Rothmans. Behalve de sigarettenmerken Rothmans en Dunhill vallen hieronder onder meer bekende namen als Peter Stuyvesant, Pall Mall Export, Caballero en Tivoli. De onderneming voor luxe artikelen gaat Vendome Group heten.

De tabaksactiviteiten zijn goed voor een omzet van 2,41 miljard pond (6,8 miljard gulden) en een winst voor belasting van 451 miljoen pond (1,27 miljard gulden). De luxe goederen bogen op een winst voor belasting van 205 miljoen pond (578 miljoen gulden) bij een omzet van 1,04 miljard pond (2,93 miljard gulden).