Rode-Khmerleider stuurt aan op verzoening met nieuwe regering

PHNOM PENH, 25 JUNI. De leider van de Rode Khmer, Khieu Samphan, heeft gisteren gezegd dat hij na twee maanden van afwezigheid “spoedig” hoopt terug te keren naar Phnom Penh. Begin deze week accepteerde de Rode Khmer de uitslag van de verkiezingen in mei al en ging de beweging akkoord met de totstandkoming van een coalitieregering, bestaande uit vier partijen.

Khieu stuurde gisteren een brief naar het Cambodjaanse staatshoofd, prins Norodom Sihanouk, waarin hij de wens kenbaar maakte terug te keren naar Phnom Penh. Sihanouk had vorige week de Rode Khmer, waarmee hij tussen 1982 en 1991 een pact vormde tegen de communistische regering in Phnom Penh, opgeroepen het geweld af te zweren en naar nationale verzoening te streven. Sihanouk reageerde gisteren meteen positief op het verzoek en zei dat Khieu van harte welkom is op het paleis van de prins.

Op 11 april ontruimden de Rode Khmers "uit veiligheidsoverwegingen' hun gebouw in de Cambodjaanse hoofdstad en trokken alle leiders van de maostische beweging zich terug op hun machtsbasis nabij Pailin, in het westen van het land. Khieu Samphan gaf toen ook zijn zetel op in de Hoge Nationale Raad (SNC), het interimorgaan van de vier belangrijkste partijen.

In januari had de Rode Khmer al aangekondigd de verkiezingen (23 tot 28 mei) te zullen boycotten en na de terugtrekking uit Phnom Penh kwam daar het dreigement bij de verkiezingen met aanslagen te zullen verstoren. Maar de verkiezingsweek verliep zeer opmerkelijk zonder noemenswaardige incidenten. Enige honderden Rode Khmer-kaders namen zelfs de moeite hun stem uit te brengen.

De grote opkomst (90 procent) bij de verkiezingen, die werden georganiseerd door de Verenigde Naties, en het eerlijke verloop zijn door Sihanouk uitgelegd als een “historische verwerping” door de Cambodjanen van de Rode Khmers, die verder ook niet werden betrokken bij de kabinetsformatie.

Maar Sihanouk en zijn zoon prins Ranariddh, de leider van de partij die als grootste uit de verkiezingsbus kwam (Funcinpec), bleven wel contacten onderhouden met de Rode Khmer om te voorkomen dat de vroegere verzetsbeweging in een isolement zou geraken.

Intussen zijn de onderhandelingen over de nationale coalitieregering gisteren met succes afgerond. Het kabinet zal niet bestaan uit twee partijen: Funcinpec en de ex-communistische Cambodjaanse Volkspartij (CPP) van Hun Sen - die nu formeel nog premier is - zoals het aanvankelijk leek; ook de Boeddhistische Liberaal-Democratische Partij (BDLP) en de kleine rechtse Molinaka-partij zijn in het kabinet opgenomen. Funcinpec beschikt over 58 zetels in het 120 leden tellende parlement, de CPP heeft er 51, BDLP 10 en Molinaka 1. Dit betekent dat er sprake is van een nationale regering, alle parlementaire partijen zijn in de regering vertegenwoordigd. (AFP, AP, Reuter)