Personeel van het Rijksmuseum gaat voor het eerst straat op

DEN HAAG, 25 JUNI. Het personeel van het Rijksmuseum in Amsterdam gaat voor het eerst in de geschiedenis actie voeren voor een beter CAO-bod van zijn werkgever. Het museum gaat dinsdag anderhalf uur later open. De medewerkers zullen tussen half tien en 11 uur een protestactie houden op het plein voor het museum.

Maandag raadplegen de ambtenarenbonden AbvaKabo, Novon en CFO in Utrecht hun kaderleden over de te voeren actiestrategie tijdens de zomervakantie. In 18 gemeenten houden ambtenaren die dag werkonderbrekingen of stakingen.

Vandaag werd bij het merendeel van de gemeentelijke diensten in Amsterdam niet gewerkt. Ongeveer vierhonderd stakende ambtenaren van de diensten Bouw- en Woningtoezicht en Ruimtelijke Ordening arriveerden vanmorgen op een aantal boten bij het stadhuis. Voor het stadhuis werd een "vakantiedorp voor noodruftige ambtenaren' gebouwd.

Het openbaar vervoer in de hoofdstad, dat gisteren opnieuw 24 uur staakte, rijdt vandaag wel. Ongeveer zevenhonderd politiefunctionarissen hielden gisteren in Amsterdam een manifestatie voor de deur van het hoofdbureau van politie.

In Den Bosch kwamen vanmorgen enkele honderden ambtenaren uit verschillende gemeenten uit Zuidoost-Brabant samen om actie te voeren. Dat ging gepaard met veel vuurwerk en rookbommen. In ongeveer twintig gemeenten worden op dit moment nog stiptheidsacties gehouden door de reinigingsdiensten. Die acties gaan volgende week nog door.

Het algemene telefoonnummer van het gemeentehuis in Den Haag was vandaag telefonisch onbereikbaar. De telefooncentrale is onbezet en verder ligt de postverwerking stil.

Woensdag zullen de ambtenaren in een aantal provincies een 24-uursstaking houden, zo hebben de kaderleden van de bonden gisteren besloten. Tot vanmiddag hadden de bonden van zeven provincies reacties gekregen over de bereidheid tot deelname aan de staking.