Parlement Baku pakt president de macht af

BAKU, 25 JUNI. Het parlement van Azerbajdzjan heeft president Abulfaz Elçibey zijn macht ontnomen en die overgedragen aan de voormalige communistische leider Geidar Alijev, de voorzitter van het parlement, die in het verleden lang lid is geweest van het Sovjet-politburo van Leonid Brezjnev.

Het parlement besloot gisteren met 34 tegen drie stemmen een op het laatste moment binnengekomen aanbod van Elçibey, om het grootste deel van zijn presidentiële bevoegdheden over te dragen van Alijev, als “strijdig met de grondwet” van de hand. Direct daarop werd met 33 tegen drie stemmen bij één onthouding besloten de president zijn macht af te nemen. Formeel blijft Elçibey staatshoofd. Als een commissie van onderzoek echter tot de conclusie komt dat hij verantwoordelijk is voor het recente bloedbad in de stad Gança, zal hij alsnog worden afgezet. In dat geval volgen presidentsverkiezingen.

In Gança kwamen eerder deze maand zeventig mensen om het leven toen regeringstroepen - tevergeefs - een eind trachtten te maken aan een muiterij van militaire volgelingen van Surat Huseinov, de vroegere Azerbajdzjaanse commandant van Nagorny Karabach, die de president de schuld geeft van de militaire verlierzen in Karabach. Een commissie van onderzoek moet nu bepalen of Elçibey zelf opdracht heeft gegeven tot die aanval op de muiters.

Huseinov is inmiddels met zijn troepen opgerukt tot aan de hoofdstad Baku. Elçibey nam bij zijn naderen de wijk naar de enclave Nachitsjevan, die ligt ingeklemd tussen Armenië en Iran. Vandaar deed hij gisteren een laatste aanbod aan het parlement in Baku. Inmiddels is hij volgens sommige bronnen naar het naburige Turkije uitgeweken. (Reuter, AFP)