Opiniepeiling: PvdA krabbelt uit dieptepunt, CDA loopt schade op

DEN HAAG, 25 JUNI. De affaires rond het aftreden van staatssecretaris R. in 't Veld (PvdA) en minister H. Maij-Weggen (CDA) van verkeer en waterstaat lijken het CDA meer schade te hebben opgeleverd in de opiniepeilingen dan de PvdA.

In een peiling van het Bureau Interview die vorige week (van 15 tot 21 juni 1993) werd gehouden krabbelt de PvdA op uit haar dieptepunt van de week daarvoor. Ze stijgt van 14,4 naar 15,2 procent van het totaal aantal geraadpleegde kiezers. Daarmee is de partij terug op het niveau van begin mei dit jaar.

Het CDA, daarentegen, heeft sinds maart 1992 nog niet zo slecht gescoord. De christen-democraten zakken van 29,9 procent naar 28,5 procent. Een woordvoerder van de CDA-fractie voert de scores echter terug op de gewone schommelingen in de peilingen. Hij wijst er tevens op dat de, voor minister Maij, goede afloop van het Kamerdebat nog niet in de peiling is meegenomen.

De VVD blijft stabiel op 19 procent zitten terwijl D66 met 21,7 procent na het CDA de grootste partij van Nederland wordt. De Centrum-Democraten lijken over hun hoogtepunt heen te zijn en bereiken met 2,4 procent de laagste stand sinds de jaarwisseling.

Er heerst in het algemeen nog steeds gering vertrouwen in het kabinetsbeleid. Maar liefst zestig procent van de geraadpleegde kiezers zegt "weinig vertrouwen' te hebben in het kabinet. Met name in CDA-kring slinkt het vertrouwen aanzienlijk.

Het gekibbel tussen de coalitiepartners over de vraag wie het meest steun aan het kabinetsbeleid geeft, gaat nog steeds door. Nadat eerder vice-premier en PvdA-partijleider Kok CDA-fractievoorzitter Brinkman verweet het kabinetsbeleid te weinig te steunen, deed fractieleider Th. Wöltgens gisteren hetzelfde. In Het Parool zegt Wöltgens over Brinkman dat door diens “afstandelijke opstelling bij de burgers een minder gunstig beeld van het kabinet bestaat dan het op basis van het beleid verdient.”

Brinkman zei maandag op een spreekbeurt in Raalte dat het juist de PvdA-fractie is die in belangrijke zaken zoals de WAO het kabinet onvoldoende heeft gesteund. De CDA-fractie stelde zich in die discussies juist vierkant op achter het kabinet, aldus Brinkman.