Minimale meerderheid senaat steunt Clinton

WASHINGTON, 25 JUNI. De Amerikaanse Senaat heeft in de nacht van donderdag op vrijdag met een minimale meerderheid het vijfjarenplan van president Clinton voor vermindering van het begrotingstekort goedgekeurd. Er waren 50 stemmen vóór en 49 tegen. De beslissende stem moest komen van vice-president Al Gore.

Clinton wil het begrotingstekort over de komende vijf jaar met 500 miljard dollar verminderen via belastingverhogingen en bezuinigingen. Het door de Senaat aanvaarde voorstel bevat belangrijke wijzigingen ten opzichte van de oorspronkelijke plannen van de president. Het moet nu nog in overeenstemming worden gebracht met de versie die eind vorige maand met een iets grotere meerderheid werd aangenomen door het Huis van Afgevaardigden.

Er zijn grote verschillen tussen de twee wetsonterpen wat betreft de omstreden energieheffing en de bezuinigingen op sociale uitgaven. De mogelijkheid bestaat dat er als compromis uiteindelijk een geheel nieuwe versie uit de bus komt. Verwacht wordt dat de Senaat en het Huis van Afgevaardigden eind juli definitief beslissen.

President Clinton gaf na de stemming een verklaring uit waarin hij sprak van “een krachtig signaal van de Senaat aan de middenklasse, dat Washington kan werken aan het scheppen van arbeidsplaatsen, stijging van de inkomens en bevordering van de economische groei”. De regering heeft het Congres de afgelopen weken herhaaldelijk voorgehouden dat het uitblijven van een forse beperking van het begrotingstekort zal leiden tot een stijging van de rente, vermindering van de investeringen en afremming van het herstel van de economie. (Reuter/ANP)