Megafusie Noorse petrochemie met Finse kunststoffen

Het Noorse staatsolieconcern Statoil a/s en de Finse onderneming Neste Oy gaan hun belangen op het gebied van petrochemie en de kunststoffen polyetheen en polypropeen bundelen in een gezamenlijke onderneming.

Daarmee ontstaat op dit terrein het grootste bedrijf in Europa, hebben de twee partners gisteren bekendgemaakt.

De directies van Neste en Statoil spraken van “een belangrijke stap in de noodzakelijke herstructurering van de Europese petrochemische industrie”. Er is in Europa sprake van een forse overcapaciteit, waardoor de prijzen op een laag niveau liggen.

Het fusienieuws uit Scandinavië viel vrijwel samen met de mededeling van het Nederlandse chemieconcern DSM dat gisteren bekendmaakte dat de produktie van polyetheen en polypropeen in de komende maanden wordt verminderd om de voorraden op een normaal peil te houden.

Statoil en Neste krijgen in de nieuwe onderneming elk een belang van vijftig procent. Maar omdat de Finse inbreng groter is, ontvangt Neste een niet genoemd bedrag in contanten. Dat zal volgens schattingen van deskundigen omgerekend ongeveer op 250 miljoen gulden uitkomen. De twee concerns hebben ook laten weten te willen praten over het uitwisselen van belangen in bepaalde olie- en gasvelden in de Noorse sector van de Noordzee.

De nieuwe onderneming krijgt 6000 werknemers en kan bogen op een jaaromzet van ongeveer 2,5 miljard dollar (4,8 miljard gulden). Er worden produktiebedrijven in ondergebracht in Noorwegen, Finland, Zweden, Duitsland, België, Frankrijk, Portugal en de Verenigde Staten. Verder zal de onderneming belangen krijgen in bedrijven in Saoedi-Arabië en Maleisië. Het hoofdkantoor wordt vermoedelijk gevestigd in Brussel.

De produktiecapaciteit voor polyetheen komt op 1,5 miljoen ton per jaar en die voor polypropeen op 650.000 ton. Daarmee wordt de onderneming de op vier na grootste producent ter wereld. Statoil liet weten dat de overeenkomst met Neste het besluit weerspiegelt om een belangrijke rol te blijven spelen op het gebied van petrochemie en kunststoffen. Het concern wees erop dat zijn eigen olie- en gasreserves zorgen voor een ruime toegang tot grondstoffen en dat de nieuwe onderneming verder kan profiteren van integratie met olieraffinaderijen in Antwerpen en het Finse Porvoo.