Londen en Washington leggen het Nigeriaanse bewind sancties op

LONDEN/WASHINGTON/ABUJA, 25 JUNI. Groot-Brittannië heeft Nigeria gisteren beperkte sancties opgelegd nadat de Nigeriaanse militaire regering van generaal Ibrahim Babangida de presidentsverkiezingen van 12 juni ongeldig had verklaard.

“Alle nieuwe hulp aan Nigeria zal vanaf nu per keer worden bekeken”, aldus de woordvoerder van het Britse ministerie van buitenlandse zaken. Welke consequenties dat in de praktijk heeft, wilde hij niet zeggen. Wel stelde de zegsman dat er geen sprake is van volledige bevriezing van alle financiële hulp.

De sancties houden tevens in dat Groot-Brittannië voorlopig geen officieren zal sturen voor de training van Nigeriaanse militairen, dat Britse militaire adviseurs worden teruggehaald en dat voor onbepaalde tijd geen visa meer worden verstrekt aan Nigeriaans militair personeel. De Britse hulp aan Nigeria bedraagt 21 miljoen dollar. Londen overlegt nog met de Verenigde Staten en de Europese Gemeenschap over eventuele strengere maatregelen tegen Nigeria.

De VS, die de helft van de Nigeriaanse olieproduktie van 1,85 miljoen vaten per dag afnemen, hebben uit onvrede met het annuleren van de Nigeriaanse verkiezingen eveneens strafmaatregelen genomen. Een bedrag van 450.000 dollar voor het trainen van Nigeriaanse militairen is ingetrokken, maar een pakket van 23 miljoen dollar humanitaire hulp blijft onaangetast. Washington heeft verder de militaire attaché van de Nigeriaanse ambassade uitgewezen en ontraadt Amerikanen naar Nigeria te reizen.

De Campagne voor de Democratie, een federatie van veertig progressieve organisaties in Nigeria, heeft gisteren in een gezamenlijke verklaring de bevolking opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid om een einde te maken aan de militaire dictatuur. De organisatie zei eventuele sancties van buitenlandse regeringen toe te juichen.

De militaire junta van Nigeria, de Nationale Raad voor Defensie en Veiligheid genoemd, vergaderde gisteren opnieuw over de politieke crisis. President Babangida zei na afloop dat de veertien leden tellende raad “verreikende beslissingen” had genomen, maar wat deze inhielden, maakte hij niet duidelijk.

De junta heeft furieus gereageerd op de buitenlandse strafmaatregelen. “De federale regering heeft een komplot ontdekt van de Amerikaanse en Britse regering tegen Nigeria ... dat de vredelievende Nigerianen had moeten ophitsen tegen zichzelf en tegen hun regering”, aldus een verklaring van het bewind die over de radio werd voorgelezen.

“De regering is beducht voor de vijand (lees: de VS en Groot-Brittannië) die de chaos heeft veroorzaakt in Somalië, Soedan, Joegoslavië enzovoort. Wij verzekeren de Nigerianen dat we geen buitenlandse inmenging zullen toestaan,” zo liet het bewind weten. (AP, Reuter, AFP)