Koersval Nutricia na terughalen van babyvoeding in VS

AMSTERDAM, 25 JUNI. De koers van Nutricia daalde vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs. Het verhaal deed de ronde dat het voedingsconcern in 50 staten in de VS babyvoeding uit de winkel moet terughalen wegens besmetting met salmonella.

AMSTERDAM “In feite is er niets nieuws aan de hand omdat Nutricia al eerder heeft gezegd dat het zijn produkten in twee staten van de schappen moet halen. Maar nu gaat het gerucht dat Nutricia dit in 50 staten zal moeten doen”, aldus een handelaar. Omstreeks het middaguur was de koers van Nutricia, dat gisteren sloot op 134 gulden, 2,70 gulden lager.

Een woordvoerder van Nutricia bevestigde het terugtrekken van een poederprodukt van de Amerikaanse markt. Dit poederprodukt, dat gemaakt wordt door derden, vormt voor Nutrica maar een klein gedeelte van de totale omzet in de VS. “Het terugtrekken van deze produkten heeft niets te maken met Europa en Nederland. Deze produkten worden hier niet verkocht.”

De stemming op de Amsterdamse beurs was vanmorgen verdeeld. De EOE-index, die gisteren sloot op 321,40 punten, was omstreeks het middaguur 0,81 punt hoger.

De koers van Begemann, die gisteren sloot op 31 gulden, was omstreeks het middaguur 2,20 gulden hoger. Beleggers reageren positief op de optimistische geluiden die Begemann gisterenmiddag tijdens de aandeelhoudersvergadering had laten horen.

De verzekeringsfondsen lieten in een kalme handel aanvankelijk een kleine achteruitgang zien. ING, Amev en Aegon zakten enkele dubbeltjes. De dalingen leken spectaculairder dan ze in werkelijkheid waren, aldus een handelaar. “De laatste tijd stonden deze fondsen behoorlijk in de belangstelling. Die vraag is nu verdwenen en met kleine omzetten vallen de verliezen al snel wat groter uit”, vatte een handelaar samen.

Om half twaalf had ING echter het verlies uit de eerste uren van de handel al weer goedgemaakt. Het fonds boekte een winstje van dertig cent op 63,90, terwijl Amev op datzelfde tijdstip onveranderd noteerde op 66 gulden. Alleen voor Aegon resteerde een verlies van 0,90 gulden op 84,20 gulden. ABN Amro lag goed in de markt en overschreed de grens van 55 gulden.

De dollargevoelige fondsen, die de voorbije weken flink waren geklommen in reactie op de sterk opgelopen koers van de Amerikaanse munt, bleken het hoge niveau vrijdagmorgen te kunnen vasthouden ondanks de daling van de dollarkoers met ruim een cent. Het staal- en aluminiumconcern Hoogovens veerde acht stuivers op tot 33,20, terwijl de Rotterdamse fabrikant van raambekleding en bouwprodukten Hunter Douglas, dat donderdag 1,30 achteruit moest, nu een winst van 1,10 gulden boekte op 53,80 gulden.

Bij de internationals steeg Koninklijke Olie veertig cent naar 175,30. Unilever, dat gisteren al 1,40 gulden was kwijtgeraakt, zakte nu opnieuw: 0,80 gulden op 201,40. Ook Akzo ging bij geringe omzetten naar beneden, al was het verlies minimaal: 0,10 op 150,90 gulden. KLM liet twintig cent liggen op 26,50 gulden. Daarentegen noteerde Philips evenals gisteren weer winst. Het elektronicaconcern uit Eindhoven pakte zes dubbeltjes op 29 gulden.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was Stork. Het machinebouwconcern meldde in de loop van de ochtend een flinke order uit Nieuw-Zeeland en ging 1,20 omhoog naar 32,50 gulden. Verder stond ook Nedlloyd weer in de belangstelling. Het transportconcern, dat gisteren al met 1,30 gulden was gestegen, pakte nu een gulden op 33,40 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar zakte vanmorgen aanvankelijk bijna met twee cent, maar herstelde zich later weer. Op de wisselmarkt in Amsterdam werd om 12.00 uur 1,9165 gulden genoteerd tegen een slotkoers van 1,9195 gulden gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York herstelde zich gisteren enigszins van het verlies van woensdag. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen steeg met 23,80 punten tot 3490,61 punten. Woensdag was de index met ruim dertig punten gezakt. De omzet bedroeg 247 miljoen aandelen na 273 miljoen op de voorgaande dag.

In tegenstelling tot de verwachting opende de beurs met een kleine winst. Dat leidde tot aankopen door degenen die woensdag hun stukken hadden verkocht. De ontwikkelingen op de aandelentermijnmarkt droegen mede hun steentje bij.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot iets lager. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 25,50 punten tot 19.659,57, een verlies van 0,13 procent. De omzet kwam uit op een bescheiden totaal van 260 miljoen aandelen.