Italië maakt omroep RAI onafhankelijk

ROME, 25 JUNI. Het Italiaanse parlement heeft een wet aangenomen die een einde moet maken aan de greep van de politieke partijen op de staatsomroep Rai.

De Rai is een berucht voorbeeld van de lottizzazione, de verkaveling van alles waar de staat invloed op had. Rai Uno is een bolwerk van de christen-democraten, Rai Due wordt gedomineerd door de socialisten en Rai Tre zit op de lijn van de ex-communistische Democratische Partij van Links (PDS). Banen binnen de Rai worden volgens politieke criteria verdeeld, en de journaals zijn vaak een spreekbuis van de respectievelijke partijen.

De Senaat heeft gisteren een wetsvoorstel goedgekeurd waarin het aantal leden in de Raad van Bestuur wordt teruggebracht van zestien naar vijf. De functie is niet meer te verenigen met een zetel in parlement, regionale, provinciale of gemeenteraden. Bovendien zullen de leden van de raad van bestuur niet meer worden benoemd door de parlementaire commissie van toezicht, waarin de politieke partijen de posten verdeelden, maar door de voorzitters van Kamer van Afgevaardigden en Senaat, respectievelijke Giorgio Napolitano van de PDS en Giovanni Spadolini van de Republikeinse partij.

“Alles is aan het veranderen en het is terecht dat ook de Rai verandert,” zei Alberto La Volpe, hoofdredacteur van het journaal van Rai Due.

Verwacht wordt dat Napolitano en Spadolini maandag de namen van de nieuwe bestuurders van de Rai bekend maken. Dan moet ook duidelijk worden in hoeverre de nieuwe raad van bestuur een breuk met het verleden betekent.

Over de politieke kleuring van de Rai is al geruime tijd een fel politiek gevecht aan de gang. Oppositiepartijen als de protestpartij Lega Nord, de neo-fascistische Sociale Beweging of de anti-mafiapartij La Rete hebben de dominerende rol van de drie traditionale partijen in de Rai aangevochten.

De nieuwe regels zijn een eerste stap in een verdergaande hervorming van de staatsomroep. Binnen deze gigantische organisatie, onderdeel van de staatsholding IRI, werken ongeveer 16.000 mensen.

    • Marc Leijendekker