Haags museum wil archief Mengelberg

DEN HAAG, 25 JUNI. Het Haagse Gemeentemuseum wil het door de muziekafdeling van het museum beheerde archief van de dirigent Willem Mengelberg, nu in bezit van de Willem Mengelberg Stichting, definitief in eigen bezit krijgen.

De stichting Het Willem Mengelberg Archief zal daartoe een fondsenwerving op touw gaan zetten, waarbij onder andere een benefietconcert van het Residentie Orkest wordt georganiseeerd, gedirigeerd door de Amerikaanse mecenas en Mahlerliefhebber Gilbert Kaplan. Hij dirigeert de Tweede symfonie van Mahler, waarvan hij de partituur destijds kocht van de Willem Mengelberg Stichting.

De stichting, die Mengelsbergs Zwitserse vakantiehuis "Chasa Mengelberg' beheert, heeft, om geld bijeen te brengen voor het onderhoud daarvan, al meer waardevolle onderdelen van het archief verkocht. De stichting Het Willem Mengelberg Archief wil verdere verspreiding van wat daar nog van over is voorkomen door het archief in zijn geheel te verwerven. Het gaat om veertig meter met onder andere correspondentie, knipsels, boeken, partituren en manuscripten. zoals een deel van Mahlers Das Lied von der Erde.