Guus Mostart stapt op bij nieuwe Reisopera

DEN HAAG, 25 JUNI. Guus Mostart, al maanden de beoogde artistiek directeur van de nieuwe Reisopera die als opvolger van het opgeheven Opera Forum vanaf september volgend jaar vanuit Enschede aan het werk zou moeten gaan, heeft besloten daaraan niet mee te werken.

Mostart heeft onvoldoende vertrouwen in de financiële en bestuurlijke voorwaarden waaraan het nieuwe gezelschap moet voldoen. Daarover ontstonden grote problemen tijdens de verwarrende besluitvorming over het Kunstenplan, de uiteindelijk niet doorgegane fusie tussen Het Gelders Orkest en het Forumorkest en de opzet van de Reisopera.

Minister d'Ancona heeft inmiddels een interim-bestuur bij Forum ingesteld, onder voorzitterschap van Han Lammers, commissaris van de Koningin in Flevoland. Lammers was ook voorzitter van een commissie die de minister adviseerde om een in artistiek em kwantitatief opzicht ambitieus nieuw operagezelschap te formeren. Dat door de minister overgenomen plan werd door de Tweede Kamer afgewezen.