Grootste melkpoederfabriek ter wereld van Stork

Stork heeft opdracht gekregen in Nieuw-Zeeland de grootste melkpoederfabriek ter wereld te bouwen en in Australië een iets minder grote installatie neer te zetten. Hiermee zijn enkele tientallen miljoenen guldens gemoeid, zo heeft het in Naarden gevestigde Stork bekend gemaakt.

De werkmaatschappij Stork Friesland in Gorredijk voert het project in Waitoa uit voor de New Zealand Dairy Group of Companies, bekend als Anchor Products. Het project omvat het ontwerpen en bouwen van een complete installatie voor de produktie van instant volle-melkpoeder, bestaande uit drie indampers en één sproeidroger, met een vermogen van 11.700 kilo per uur. Om deze poederproduktie mogelijk te maken moet 110.000 kilo melk per uur worden aangevoerd. De fabriek zal volgens de plannen in juni 1994 in gebruik worden genomen.

Van het Australische zuivelconcern Bonlac heeft Stork een soortgelijke order ontvangen voor een melkpoederinstallatie met een produktiecapaciteit van 10.000 kilo per uur.