Geen gebrek aan vermaak in kinderhotel

NIJMEGEN, 25 JUNI. "Hoteldebotel'. Zo heet het eerste Nederlandse kinderhotel, dat vandaag in Nijmegen zijn deuren opent. Voor het hotel is al veel belangstelling, al ontmoetten de initiatiefnemers ook nogal wat scepsis. “Vervelend” is dat sommige media de indruk wekken “dat yuppies er hun kinderen droppen”. “De redactie van Ouders van Nu was hier en die was heel lovend”, zegt directeur P. Bonbeeck. “Dat zijn de mensen waar we het voor doen: ouders van nu.” Hoteldebotel is een initiatief van directeur M. Keune-Beverwijk van de Stichting Kinderopvang Nederland, een particuliere instelling voor bedrijfskinderopvang, die 40 centra in het land beheert. Het kinderhotel richt zich op werkende ouders, maakt Keune duidelijk. “Het hotel is iets dat hoort bij de wereld van tweeverdieners met kinderen. Die willen ook wel eens een weekendje weg zonder hun kroost. En natuurlijk gaat er voor kinderen dan eigenlijk niks boven een opa en oma om bij te logeren, maar die zijn ook niet altijd beschikbaar.”

Voor Hoteldebotel heeft Keune een enorm huis gehuurd in Kinderdorp Neerbosch bij Nijmegen, een jeugdhulpverleningsinstelling voor tieners, waar de SKON al een kleuterdagverblijf exploiteert. Het hotel is bedoeld voor kinderen van 2 tot 12 jaar en heeft capaciteit voor zeventien kinderen. Bij een maximumbezetting heeft Hoteldebotel zes begeleidsters beschikbaar. Er zijn twee- en driepersoons slaapkamers, die met behulp van een binnenhuisarchitect thematisch zijn ingericht. Zo is er een Barbiekamer, een jungle-kamer met hangmat, een circuskamer en een door de Bijenkorf gesponsorde "Beer Bob'-kamer. Ook buiten het hotel is aan vermaak geen gebrek. Op het kinderdorp-terrein zijn een kinderboerderij, een manege en een zwembad aanwezig. Het hotel biedt arrangementen rond speciale thema's en hoogtijdagen als Kerstmis, Carnaval en de Nijmeegse Vierdaagse. Een door-de-weekse overnachting kost 80 gulden (4 uur 's middags brengen, 10 uur volgende ochtend halen), van vrijdag tot en met zondag ligt het tarief op 96 gulden per nacht. Een weekje Hoteldebotel kost 976 gulden.

“Het is niet goedkoop, maar er is dus wel continu begeleiding. We richten ons op mensen die al gewend zijn voor kinderopvang te betalen”, zegt directeur P. Bonbeeck van het hotel, “mensen die die drempel al hebben overschreden.” Ze verwacht dat het vooral in de weekeinden druk zal zijn. Belangstellende ouders hebben ook al veelvuldig genformeerd naar mogelijkheden voor de komende vakantieperiode. Hoteldebotel is echter niet van plan om het "luie' ouders al te gemakkelijk te maken. Een kind mag maximaal een week in het hotel worden ondergebracht. “Drie weken naar Spanje gaan en je kind hier achterlaten, dat doen we dus niet. Langer dan een week vinden wij pedagogisch niet verantwoord”, zegt Bonbeeck, die zichzelf liever ziet als manager van een kinderverblijf dan van een hotel. “Tenslotte is het niet zo dat de kinderen binnenkomen, inchecken en als ze willen op hun kamer gaan zitten. We hebben een dagprogramma dat we met z'n allen doen.”

De klant is koning, zeker. Maar het is niet zo dat de leidsters zich als gewillige slavinnen van de peuters, kleuters en kinderen zullen opstellen. Er zijn "huisregels': de oudste kinderen worden geacht tegen acht uur 's avonds in bed te liggen, tv-kijken gebeurt in overleg. Voor het geval dat kinderen ziek worden (38 graden koorts is de limiet) of erge heimwee krijgen moeten ouders een nood-adres achterlaten. Er zijn speciale wensen op culinair terrein mogelijk (vegetarisch), maar er wordt in principe gegeten "wat de pot schaft'. Al schaft de pot wel vaak feestvoedsel als pannekoeken, frietjes en hamburgers. “En de nodige groente natuurlijk”, haast Bonbeeck zich te zeggen. Men heeft verder liever niet dat de kinderen eigen speelgoed of snoepgoed meenemen. De jonge klant wordt aan de deur verwacht met in zijn koffertje een extra stel kleren, toiletartikelen, een nachthemd en een eigen knuffel.