Foto: ROTTERDAM - Op afstand bestuurde ...

Foto: ROTTERDAM - Op afstand bestuurde containerwagens voeren containers af en aan bij de Delta/Sea-Land-terminal op de Maasvlakte.

De nieuwe terminal, waarin het Rotterdamse containeroverslagbedrijf ECT en de Amerikaanse rederij Sea-Land in totaal bijna 400 miljoen gulden investeerden, is vanmiddag officiëel geopend. In bijzijn van onder anderen minister Maij-Weggen (Verkeer en Waterstaat) verrichtte koningin Beatrix de openingshandeling. De terminal werd begin dit jaar al in gebruik genomen en heeft een oppervlakte van 60 hectare. De Delta-terminal, waarop jaarlijks een half miljoen containers kunnen worden behandeld, is met de 48 onbemande containerkarren en 25 stapelkranen het nieuwe pronkstuk van de Rotterdamse haven. De bouw vloeide voort uit het contract dat ECT in 1988 sloot met Sea-Land. De containerrederij, die behoort tot de grootste ter wereld, besloot na lang aarzelen in de Rotterdamse haven te blijven op voorwaarde dat een technologisch zeer moderne overslaghaven zou worden aangelegd. (Foto NRC Handelsblad/Vincent Mentzel)