FBI pakt 8 moslims op na beramen van terreur

NEW YORK, 25 JUNI. De FBI heeft gisteren in New York acht moslim-fundamentalisten gearresteerd wegens de voorbereiding van aanslagen op de New-Yorkse gebouwen van de Verenigde Naties en de FBI en twee autotunnels die naar Manhattan leidden. Ook zouden ze van plan zijn geweest VN-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali en de Egyptische president Hosni Mubarak te vermoorden. Andere doelwitten voor moordaanslagen waren de Republikeinse senator Alfonse D'Amato, die pro-Israel-standpunten inneemt, en de joodse leider Dov Hikind, een New-Yorks Congreslid.

Vijf van de acht verdachten hebben de Soedanese nationaliteit en een permanente verblijfsvergunning in Amerika. Soedan, dat door een fundamentalistisch regime wordt geleid, wordt onder andere door Egypte en Algerije beschuldigd van steun aan internationale extremistische groepen. De gearresteerde leider van de verdachten, Siddig Ibrahim Siddig Ali (32), is een volgeling van de blinde Egyptische sjeik Omar Abdel-Rahman, een in Amerika verblijvende geestelijk leider die de Egyptische regering omver wil werpen. Siddig Ali is volgens de FBI ook betrokken geweest bij de aanslag in februari op het World Trade Centre in New York, waarbij zes mensen omkwamen en meer dan duizend mensen gewond raakten. Hij had toen van tevoren deelgenomen aan een "proefexplosie'. De zes verdachten van die aanslag waren eveneens aanhangers van sjeik Abdel-Rahman.

Vijf verdachten werden gisteren aangehouden toen zij in een opslagplaats chemicaliën aan het mengen waren. De autoriteiten waren volledig op de hoogte door een genfiltreerde informant, en hadden de verdachten 24 uur per dag gevolgd, afgeluisterd en op videoband vastgelegd. Daaruit bleek dat zij uitgewerkte plannen hadden en proefexplosies uitvoerden in afgelegen gebieden.

Zij wilden het VN-hoofdkwartier, waarvoor ze de codenaam "the Big House' gebruikten, met een autobom opblazen. Ook de plannen voor een bomaanslag in het gebouw waar de FBI en andere regeringsbureaus zijn gevestigd, waren klaar. Via de informant kwam de FBI ook te weten dat Siddig Ali een autobom tot onploffing wilde brengen in de Lincoln- of de Holland Tunnel onder de Hudson Rivier. De FBI had woensdag besloten in te grijpen, omdat enkele verdachten het land wilden verlaten. “Toen we de bomfabriek binnenkwamen, waren de verdachten hun heksenbrouwsel aan het mengen”, aldus de New-Yorkse FBI-directeur James Fox.

D'Amato en Hikind zeiden gisteren beiden dat zij door de FBI waren gewaarschuwd. Sjeik Abdel-Rahman, wiens huis de FBI gisteren doorzocht, ontkende elke betrokkenheid. De FBI heeft de veiligheidsmaatregelen in New York tot het hoogste niveau verscherpt, zoals tijdens de Golfoorlog in 1991. (Reuter, AP)