Een stevig papje, gepaneerd met meelwurmen

Wat vooraf ging: Gerrit, de poes van Jan, ging een nacht logeren in dierenhotel Kroonjuweel. Toen Jan Gerrit ging ophalen, was hij onvindbaar. Op dat moment kwam de keizer van Gozo binnen die samen met zijn knecht, Knasper, zijn intrek neemt in het dierenhotel. De keizer schrijft een bevel waarin staat dat de receptioniste Gerrit moet opsporen of anders voor straf 500 kroketten en 499 porties patat moet bakken. Maar de receptioniste blijkt eveneens spoorloos verdwenen.

"Wat een snerthotel, je krijgt er niet eens te eten', zei de keizer van Gozo. "Maar, schrander als ik ben, heb ik meteen een oplossing voor dit probleem gevonden. Knasper, hierbij bevorder ik je tot prinses.' De keizer boog zich over een verhuiskist die in de hoek van de kamer stond, pakte er een witte, hoge koksmuts uit en zette hem op het hoofd van de verbouwereerde bediende. Terwijl hij een klap op de kokmuts gaf, die daardoor zo plat als een pannekoek werd, zei de keizer tegen Knasper: "De keizer van Gozo slaat zijn trouwe onderdaan Knasper tot keukenprinses'. 'Krijg ik nu loonsverhoging?', vroeg Knasper aan de keizer. "Welnee, je krijgt juist minder loon', riep de keizer opgewekt. "En ga nu als de wiedeweerga naar de keuken om mijn lievelingsgerecht klaar te maken.' "Heb ik dan helemaal geen rechten als prinses?', vroeg Knasper op klagende toon. "Welzeker, een keukenprinses heeft recht op een aanrecht', zei de keizer. "Als er in de hotelkeuken geen aanrecht aanwezig is, geef ik je toestemming om zelf een nieuw aanrecht te bouwen.'

Nadat Knasper het keizerlijke vertrek had verlaten, zei de keizer van Gozo tegen mijn vriend Jan: "Begrijp je nu hoe slopend het is om keizer te zijn? Ik moet alles altijd alleen oplossen. Als ik nog eens op reis ga, neem ik behalve Knasper ook een hofdame mee. Ga jij intussen even in de keuken kijken hoe ver die sukkel is met het bakken van de kroketten en de patat.' "Ik kan niet alles tegelijk doen. Ik moet eerst op Gerrit wachten', zei Jan. "Moet ik als keizer dan ook nog zelf naar de keuken lopen? Wat heb ik toch een hondeleven', zei de keizer. Op hetzelfde moment werd er op de deur geklopt. "Treed binnen', riep de keizer van Gozo. In de deuropening stond Knasper. De knecht droeg een zinken emmer waaruit een walgelijke lucht opsteeg. "Er zijn al 56 kroketten gaar. Ik dacht, ik zal ze maar vast brengen', zei Knasper terwijl hij de emmer aan de keizer overhandigde. "Die kroketten stinken naar rotte vis. Wat heb je er in gestopt?', vroeg de keizer. "Ik heb gewoon een paar blikken en paar dozen opengemaakt. De keuken staat er vol mee', antwoordde Knasper. "Wat voor blikken en wat voor dozen?' vroeg de keizer, die zijn neus dichtgeknepen hield, met een hoog stemmetje. "Blikken kattevoer, hondevoer, kanarievoer, vissevoer, konijnevoer, hamstervoer... Daarvan heb ik een stevig papje gemaakt dat ik gepaneerd heb met gedroogde meelwurmen', legde Knasper uit. "Maar dat is dierenvoedsel, stuk verdriet', zei de keizer tegen Knasper. "Nogal wiedes, we logeren immers in een dierenhotel', antwoordde de knecht met een grijnslach.

(wordt vervolgd)

    • Betty van Garrel