Dochter Vredestein schrapt 130 banen

ROTTERDAM, 25 JUNI. Bij Vredestein Icopro in Renkum verdwijnen 130 van de 270 banen. De Vredestein-dochter stopt de produktie van onder meer drijvende pijpleidingen en stootkussens voor de haven. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

Dit heeft de directie gisteren bekendgemaakt. Directeur R. Zoomers van Vredestein zegt dat de sanering noodzakelijk is nadat het Zweedse concern Trelleborg eind vorige maand de overname van Icopro "te elfder ure' afblies. De zogeheten BDM-activiteiten zouden al een aantal jaren een verliespost vormen. “Het gaat om produkten die zeer arbeids- en grondstofintensief zijn. Dan moet je je toch afvragen of dat in West-Europa nog wel te doen is. Wij hebben forse concurrentie uit het Verre Oosten. Bovendien gaat het om een bescheiden unit en deels verouderde produkten.”

Bestuurder van de Industriebond FNV P. van Emmenes is verrast over de omvang van de reorganisatie. Hij had niet verwacht dat alle BDM-activiteiten zouden moeten verdwijnen. “Waarschijnlijk is dat de reden dat Trelleborg is afgehaakt.” Volgens hem werd vorig jaar op de BDM-activiteiten een verlies geleden van 4 miljoen gulden op een omzet van 16 miljoen. Het moederbedrijf Vredestein behaalde in 1992 een netto winst van 12,5 miljoen gulden. In 1991 leed de bandenfabrikant nog een verlies van 45,5 miljoen, hoofdzakelijk door reorganisatiekosten van ruim 41 miljoen gulden.

“Ik ben geschokt over het aantal banen dat moet verdwijnen, dat had ik niet gedacht. Ik denk dat de stemming onder het personeel echt heel slecht is”, reageert J. van Capelleveen, voorzitter van de ondernemingsraad. Hij denkt dat zo'n 25 mensen van 57,5 jaar en ouder via de bestaande pre-Vut-regeling kunnen afvloeien. De jongere overtollige werknemers krijgen steun bij het vinden van een nieuwe baan, maar herplaatsing binnen Vredestein lijkt uitgesloten.

Vredestein stopt in 1995 de produktie van industriebanden in Maastricht waarbij negentig arbeidsplaatsen verdwijnen. In Enschede wordt de produktie van autobanden verminderd zonder dat arbeidsplaatsen verloren gaan. Op dit moment biedt Vredestein in Nederland werk aan ruim tweeduizend mensen.