Bridgers laten dure punten liggen

MENTON, 24 JUNI. Het incident uit de wedstrijd Italië-Polen tijdens het EK bridge krijgt geen vervolg. Het beroep van de Italianen tegen de beslissing van de arbiter om een vermeend onvolledige uitleg van een Pools biedverloop niet te honoreren, is door de beroepscommissie afgewezen. Dat dit orgaan zich daarbij baseerde op de videobeelden van de wedstrijd betekent een doorbraak in de bridge-rechtspraak.

Ondertussen denderen de Polen onverstoorbaar door in hun jacht op goud. Denemarken blijft ook zijn puntjes sprokkelen en gaat zich plaatsen voor de strijd om de Bermuda Bowl in Chili. De nummers drie en vier mogen daar ook heen. Voor die plaatsen is het dringen geblazen. Vier landen liggen nog in de race, Frankrijk, Noorwegen, IJsland en Nederland. Wie het gaat worden is absoluut nog niet te zeggen. De landen staan vlak bij elkaar en het uitslagenverloop is grillig.

Zo liet Nederland geheel onverwacht en heel duur punten liggen tegen Kroatië. Wat het ook gaat worden met Oranje, over een ding is iedereen het wel eens: het goede functioneren van het derde paar, Jansen-Westerhof. Vooraf kon men wel wat kritiek horen op hun uitverkiezing boven de meer gevestigde sterren Kirchhoff en Maas. Maar met name de inbreng van Piet Jansen blijkt een openbaring. Al langer was bekend dat hij technisch met de allerbesten mee kan.

De 35-jarige horecabaas uit Groningen ontpopt zich nu ook als de grote animator binnen de Nederlandse ploeg. Grappend en grollend in onvervalst Gronings beurt hij zijn maten op na een nederlaag. Met zijn ondernemende en fantasierijke stijl tovert hij soms de punten uit het niets. Twee keer al wist hij met een 5ß6, respectievelijk 5ß7 bod zijn toch bepaald niet kinderachtige tegenstanders een beentje te lichten.

Zijn partner, de bescheiden Jan Westerhof, ziet het allemaal met welgevallen aan. Hij is de aangever van het duo. Maar pas op, want deze 39-jarige leraar economie heeft de voor zijn tegenstanders hinderlijke gewoonte de acties van acrobaat Jansen te bekronen met een lucratief strafdoublet. Jansen-Westerhof hebben een uitgesproken filosofie hoe je tegen zwakke tegenstanders moet opereren: Die mensen leggen zichzelf wel. Je moet gewoon zo rustig mogelijk de strijd op deelscore- en mancheniveau proberen te beslechten. Maar nooit, echt nooit, met scherpe slems. Slems tegen zwakke landen mag je pas bieden als die een maakkans van 90% of meer hebben.

Open (Nederland-Litouwen) en vrouwen (Nederland-Italië) teams, ronde 27, respectievelijk 19, spel 2

Oost geverNoord

NZ kw.ß7 3

ß6 B82

ß5 96

ß4 VB109843

WestOost

ß7 H97ß7 AB10865

ß6 106ß6 AHV95

ß5 AV85ß5 7

ß4 H765ß4 2

Zuid

ß7 V42

ß6 743

ß5 HB10432

ß4 A

Zowel in het open- als in het vrouwentoernooi speelde Nederland 6ß7. Een goed slem, dat desalniettemin down ging. Zuid startte ß4A, speelde ruiten na, waarna de leider troefaas en -heer sloeg (grootste kans). Zuid maakte nog troefvrouw: één down.

    • Jan van Cleeff