Boeing plaatst voor 353 miljoen compensatie-orders

ROTTERDAM, 25 JUNI. Vliegtuigbouwer Boeing zal bij Nederlandse bedrijven voor 353 miljoen gulden aan compensatie-orders plaatsen, zodra dit Amerikaanse bedrijf opdracht van het ministerie van defensie krijgt om zeven grote Chinook-transporthelikopters te moderniseren.

Dat heeft Boeings helikopterdivisie in Philadelphia gisteren bekendgemaakt. De mededeling volgt op de bekendmaking van staatssecretaris Frinking van Defensie gisteren aan de Tweede Kamer dat hij het contract voor de modernisering van de Chinooks begin volgende maand met Boeing wil ondertekenen. Defensie kocht de zeven transporthelikopters afgelopen maart van Canada voor vier miljoen gulden per stuk.

Fokker zal het meest profiteren van de compensatie-orders. Naar verluidt zal het Amsterdamse bedrijf vliegtuigonderdelen aan Boeing leveren. Tot de andere profiteurs behoren Philips, DAF, MIfa Aluminium en Genius Klinkenberg. Er wordt nog gesproken met een tiental andere Nederlandse bedrijven waaronder Akzo, Ten Cate, UCN en Koninklijke Schelde.

De betreffende Chinooks zijn al in gebruik bij de Amerikaanse, Canadese, Britse, Spaanse en Griekse strijdkrachten. Volgens Boeing zijn ze geschikt voor militair transport en logistieke ondersteuning, maar ook voor bepaalde aanvalstaken. De van Canada gekochte toestellen zijn bestemd voor de luchtmobiele brigade, het nieuwe elitecorps van de Koninklijke Landmacht.