Bjarni Thórarinsson

Boekie Woekie, Berenstraat 16, Amsterdam. T/m 12 juli. (De tekeningen blijven na afloop van de tentoonstelling nog geruime tijd in de winkel). Di. t/m vr. 12-18u. Za. 12-17u. Prijzen ƒ 500 en ƒ 700. Catalogus ƒ 10,-

Dadastische mandala's, zo zou je de prachtige tekeningen van de IJslandse kunstenaar Bjarni H. Thórarinsson kunnen omschrijven. Zelf spreekt hij over "Visio Art', maar ook over "Visiophilosoph' en "Visioacadem'.

In de expositieruimte van kunstenaarspublikatiewinkel Boekie Woekie hangen in twintig verticale rijen van zeven doodordinaire A4-tjes, beschermd in simpele plastic mapjes. Minutieus zijn met de pen fantasierijke geometrische patronen vervaardigd waarin nogal wat hartjes en pijltjes zijn verwerkt.

De tekeningen vallen niet alleen op door hun strenge symmetrie en afwezigheid van kleur - m'n vingers jeukten om ze in te kleuren - maar ook door de toevoeging van woorden met een volslagen raadselachtige betekenis. Sommige woorden moeten IJslands zijn of iets dat daarvan afgeleid is, maar de meeste hebben op grond van hun klank een plaats gekregen.

Enkele tekeningen staan in het teken van een dubbele letter. Rond een middelpunt met het zwaarbeladen "SS' staan enkele luchtige woorden die zich uitkristalliseren naar alle uithoeken van de tekening; "trassi, hassi, hossi, gossi, pussi en stressi'. Zo creëert Thórarinsson een eigen wereldbeeld in de vorm van een beeld/woord bordspel waarop het aardig mediteren is; je wordt er zowel tureluurs als vrolijk van. Met een masker op in Visio-Artstijl, droeg Thórarinsson tijdens de opening een, wat hij noemt, "opera' voor. "Visiskilgreiningarkerfi'; geen woorden maar Dada. (MP)

    • Din Pieters
    • Mark Peeters