Bekentenissen van spelers in omkoopschandaal Marseille

PARIJS, 25 JUNI. Een speler van de Franse voetbalclub Valenciennes heeft gisteren bekend dat hij 250.000 francs (ruim 80.000 gulden) heeft aangenomen om een blessure te simuleren tijdens de wedstrijd op 20 mei tussen Valenciennes en Olympique Marseille. De speler, Christophe Robert, is in voorlopige hechtenis genomen nadat het geld, verborgen in een doos, was teruggevonden in de tuin van zijn ouders in Périgueux.

Deze arrestatie lijkt eerdere beschuldigingen te bevestigen dat Olympique Marseille spelers van Valenciennes heeft omgekocht. Drie dagen na de wedstrijd op 20 mei tegen Valenciennes - en drie dagen voor de Europa Cupfinale tegen AC Milan die Olympique won - onthulde een andere speler van Valenciennes, Jacques Glassmann, dat de algemeen directeur van Olympique Jean-Pierre Bernès hem telefonisch 200.000 francs had voorgesteld “als hij het in de wedstrijd kalm aan zou doen”.

Glassmann zei dat Robert en een andere ploeggenoot, Jorge Burruchaga, aanwezig waren in de hotelkamer toen hij het telefoontje van de directeur van Olympique kreeg. Deze twee spelers ontkenden dat desgevraagd. Maar op 8 juni gaf Burruchaga in het blad France-Football toe dat hij “had gelogen om een schandaal te vermijden”. Vier dagen eerder de Franse voetbalbond een officiële klacht wegens omkoping ingediend bij justitie, die daarop met een intensief onderzoek begon.

Olympique-directeur Bernès diende eveneens een klacht in. Volgens hem zou Valanciennes dat met degradatie werd bedreigd (die inmiddels heeft plaatgevonden) een "arrangement' hebben voorgesteld. Bernard Tapie, de voorzitter van Olympique Marseille, zei gisteren “niet te geloven in deze affaire omdat de spelers van Olympique hun tegenstanders niet behoeven te corrumperen om hun wedstrijden te winnen”.

Met de arrestatie van Christophe Robert heeft de affaire een wending genomen die voor Olympique Marseille ernstige gevolgen kan hebben. In 1960 werd de voetbalclub Red Star uit Saint-Ouen een jaar van de competitie uitgesloten wegens omkoping van spelers van een een andere club.

    • Jan Gerritsen