Bailey dwingt Ivanisevic tot het uiterste

LONDEN, 25 JUNI. Hij zag zichzelf in gedachten al op de luchthaven staan om in te checken, Goran Ivanisevic de verliezende Wimbledon-finalist van vorig jaar. “Maar daar vond ik het nog te vroeg voor”, zei hij nadat hij ternauwernood zijn partij in de tweede ronde had gewonnen van de Engelsman Chris Bailey. Na een bloedstollende partij, waarbij de Kroaat bij 5-6 en matchpoint tegen een eerste servicefout sloeg en een tweede via de netband net in zag gaan waarmee een dubbele fout werd afgewend, kon hij zijn vertrek afwenden. Hij brak de service van de Brit en won vervolgens de eigen opslaggame die hij afsloot met een ace, zijn 34ste in de partij.

Bailey bood verrassend veel tegenstand. Het lijkt wel of de Engelsen dit jaar net iets meer kunnen, ook al is het toernooi nog maar gevorderd tot de derde ronde. Vijf sets had Ivanisevic nodig en het had maar een haar gescheeld of Bailey had voor de grootste triomf van een Engelsman op centre court gezorgd sinds Roger Taylor in 1970 titelverdediger Rod Laver versloeg.

Sinds 1985 hadden de Engelsen geen overwinning meer behaald op centre court toen John Lloyd de als dertiende geplaatste Eliot Teltscher versloeg in de tweede ronde. Het was een wonder dat Bailey, via een wild card tot de kwalificatieronde toegelaten, zo goed weerstand kon bieden tegen de sterk serverende Ivanisevic. Vooral zijn volleys waren perfect. Met opgeheven hoofd kon hij de baan verlaten na vijf sets: 5-7, 7-6, 6-7, 6-4 en 8-6.

Andrei Medvedev, als tiende geplaatst, verloor in vier sets van Cedric Pioline: 6-7, 7-6, 6-3 en 6-4. Persoonlijke problemen lagen ten grondslag aan zijn zwakke spel, zei hij zonder in details te willen treden. De Nederlandse Miriam Oremans had geen enkel probleem met Louise Field uit Australië. In twee sets (6-3 en 6-2) was het voorbij.