Attali weg als topman bank Oost-Europa

PAG.11 PORTRET ATTALI

ROTTERDAM, 25 JUNI. Jacques Attali treedt af als president van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). Hij heeft vanmorgen schriftelijk zijn ontslag ingediend bij de Zweedse minister van financiën, Anne Wibble, de fungerend voorzitter van de raad van gouverneurs van de bank. Een functionaris van de bank heeft dit bekendgemaakt.

Het bericht dat Attali wordt opgevolgd door Ernest Stern, uitvoerend directeur bij de Wereldbank, werd niet bevestigd door een woordvoerder van de EBRD. In de brief aan Wibble, die in de loop van de ochtend openbaar werd gemaakt, schrijft Attali dat de negatieve berichtgeving over de Oosteuropabank een “ongunstige uitwerking” op de bank begonnen te krijgen en dat hij het “in het belang van de bank acht af te treden”.

Minister Kok (financiën) kon vanmorgen nog geen reactie geven op het aftreden van Attali.

De president van de Oosteuropabank is de afgelopen maanden verscheidene malen in opspraak geraakt wegens het buitensporige uitgavenpatroon van de bank. Gisteravond erkende Attali dat hij voor een eersteklas vlucht naar Tokio, in mei 1992, een dubbele vergoeding had ontvangen. Bovendien had hij voor een toespraak in de Japanse hoofdstad 30.000 dollar gencasseerd. Volgens Attali was de dubbele vergoeding voor de vlucht te wijten aan een “administratieve fout”. Het geld voor de toespraak, zou hij hebben overgemaakt aan drie niet nader genoemde joodse liefdadigheidsfondsen.

De commotie rond Attali begin in april toen de Financial Times onthulde dat de bank sinds haar oprichting, in het voorjaar van 1991, twee maal zoveel had uitgegeven aan eigen kosten dan aan projecten in Oost-Europa. De kosten betroffen onder meer vervanging van marmer in het nieuwe hoofdkantoor van de EBRD in Londen, het gebruik van privé-vliegtuigen voor Attali en een luxueus kerstfeestje voor het voltallige personeel. Tijdens de jaarvergadering van de bank, diezelfde maand, kwam Attali zwaar onder vuur te liggen van de ministers van financiën van de aandeelhoudende landen. Besloten werd een intern onderzoek in te stellen naar het management van de bank. De uitkomst hiervan wordt medio juli verwacht.

Lange tijd werd er bij de bank van uitgegaan dat Attali zijn positie zou behouden als dat onderzoek geen nieuwe feiten aan het licht zou brengen. De afgelopen weken groeide de irritatie over Attali toen bekend werd dat hij in zijn nieuwste boek plagiaat had gepleegd en hij bezig was met verschuivingen binnen de top van de bank. Daarbij zou Ernest Stern, topman bij de Wereldbank, de rechterhand van Attali worden.

    • Friederike de Raat