Aristide overlegt met leider Hati

NEW YORK, 25 JUNI. De gesprekken tussen Jean-Bertrand Aristide, Hatiaans president in ballingschap, en Raoul Cedras, de huidige militaire leider van het land, zullen zondagochtend beginnen in het gebouw van de Verenigde Naties.

Dat heeft VN-bemiddelaar Caputo gisteren bekendgemaakt. De onderhandelingen zullen in elk geval enkele dagen in beslag nemen. President Aristide, een rooms-katholieke priester, werd in september 1991 bij een gewapende coup door Cedras afgezet en woont sindsdien in Washington. De aankondiging van rechtstreekse onderhandelingen volgde nog geen etmaal na het beginnen van de door de VN afgekondigde sancties tegen Hati, die het land onthouden van olie, wapens en financieel verkeer met de Verenigde Staten. Verwarring ontstond eergisteren over de condities die Aristide aan het openen van onderhandelingen zou hebben verbonden. Dante Caputo hield gisteren echter vol dat hij van geen condities wist. “Alles is bespreekbaar”, aldus Caputo, voormalig minister van buitenlandse zaken van Argentinië.