Akzo zal investering in aramidevezel uitbreiden

ROTTERDAM, 25 JUNI. Het chemieconcern Akzo heeft samen met de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) besloten de investeringen in de aramidevezel sterk uit te breiden. Daarmee is een bedrag gemoeid van meer dan 150 miljoen gulden, zo maakte Akzo gisteren bekend.

Aramide maatschappij, het samenwerkingsverband waarin Akzo en NOM elk voor de helft deelnemen, beschikt op dit moment over lokaties in Delfzijl (165 werknemers) en Emmen (300 werknemers). Op beide plaatsen wordt de produktie uitgebreid. Daarbij zullen volgens Akzo 100 arbeidsplaatsen worden geschapen.

De uitbreiding, die volgens Akzo “een impuls voor de hogwaardige technologische industrie in Noord-Nederland” zal zijn, krijgt naar verwachting zijn beslag in het eerste kwartaal van 1995. Vanaf dat moment moet de Aramide Maatschappij kunnen beschikken over een produktiecapaciteit van 10.000 ton per jaar. De aramidevezels, die worden verkocht onder de merknaam Twaron, worden gebruikt in verscheidene eindprodukten zoals remschoenen in auto's, hittebestendige kleding en als vervangingsmateriaal voor asbest.

De produktie-uitbreiding van de aramidevezel is opvallend, aangezien de vezelmarkt op zich al jaren in de problemen verkeert. Vorige week liet Akzo nog weten om die reden 500 arbeidsplaatsen in de vezelgroep te willen schrappen. De aramidevezel heeft volgens een woordvoerder van Akzo goede marktvooruitzichten omdat dit produkt steeds vaker als vervanging wordt gebruikt voor traditionele materialen als glas en staal. “Wij zien een verdere groei over de hele linie”, aldus de Akzo-woordvoerder.

De extra arbeidsplaatsen op de produktielokatie in Emmen zullen volgens Akzo voor een deel soelaas kunnen bieden voor de werknemers die hun baan bij de vezeldivisie dreigen kwijt te raken.

Akzo heeft door de hoge investeringen tot nu toe nog geen winst behaald met de aramidevezel. Of in deze situatie nu verandering komt, wilde de woordvoerder nog niet bevestigen.