VS reageren negatief op ontwikkeling in Nigeria

WASHINGTON/ABUJA, 24 JUNI. De Amerikaanse regering heeft gisteren zeer negatief gereageerd op het besluit van de Nigeriaanse militaire machthebbers om de presidentsverkiezingen van 12 juni ongeldig te verklaren en overweegt herziening van de betrekkingen.

“De Verenigde Staten betreuren de afschuwelijke beslissing van het Nigeriaanse militaire regime om de verkiezingsresultaten te annuleren en de overgang naar een burgerbestuur af te gelasten”, aldus Mike McCurry, een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken. De VS overwegen een herziening van de relatie met Nigeria. “Alle aspecten van onze bilaterale relatie, waaronder onze hulp ter waarde van 22 miljoen dollar, worden nader bekeken,” aldus McCurry. Ook de Britse regering betreurt het annuleren van de Nigeriaanse verkiezingen en beraadt zich eveneens op herziening van de betrekkingen.

In de Nigeriaanse regeringsverklaring, die gisteren met tussenpozen op de radio werd voorgelezen, werd bekendgemaakt dat de Nationale Kiescommissie (NEC) was opgeheven en dat twee decreten aangaande de overgang naar een burgerbewind waren ingetrokken. Ook werden alle juridische procedures met betrekking tot de verkiezingen opgeschort. Volgens advocaten in Lagos stond in een van de twee decreten het tijdschema voor de overgang naar een burgerbestuur, die op 27 augustus zou moeten worden voltooid. Wat het lot is van de gouverneurs die volgens dat programma in december 1991 waren gekozen, is onduidelijk.

De regering zei gedwongen te zijn geweest in te grijpen om het justitiële systeem te behoeden voor “interne twisten”. Het hoogste uitvoerende orgaan van Nigeria, president Ibrahim Babangida's Nationale Defensie en Veiligheidsraad (NDSC), zou vandaag in de hoofdstad Abuja bijeenkomen om zich verder over de situatie te beraden. Babangida zou daarna de natie toespreken.

De situatie in Nigeria is intussen zeer verwarrend. Waarnemers sluiten niet uit dat Babangida nog steeds de macht op 27 augustus wil overdagen aan de winnaar van de verkiezingen, Moshood Abiola. Abiola en zijn tegenstander, Bashir Tofa, geven leiding aan twee partijen die door het leger zelf in het leven waren geroepen.

Abiola's partij (SDP) reageerde gisteren teleurgesteld op het annuleren van de verkiezingen. “Wij zijn geschokt. Wij hopen nog altijd dat er iets komt uit het beraad van de NDSC”, zei een lid van de SDP-campagnestaf. De SDP, die vooral aanhang heeft in het christelijke zuiden van Nigeria, eiste vorige week de overwinning op, nadat de eerste uitslagen wezen op een grote voorsprong. De partij van Tofa (NRC), met wortels in het islamitische noorden, waar in het verleden de meeste van de Nigeriaanse leiders vandaan kwamen, had juist gevraagd om annulering van de verkiezingen en een nieuwe volksraadpleging. (AP, Reuter)