Volledig loon uitbetaald voor stipte vuilnisman

DEN HAAG, 24 JUNI. De stipt werkende vuilnismannen in Rotterdam krijgen voorlopig hun volledige loon uitbetaald. Dat heeft wethouder R. Smit (personeelszaken) laten weten.

B en W van Rotterdam hebben verscheidene keren gedreigd tien procent van het loon in te houden omdat de stiptheidsactie wordt beschouwd als een gedeeltelijke werkstaking.

De maatregel werd tot nu toe niet uitgevoerd omdat op de aankondiging een volledige werkstaking volgde. Daarna besloten de reinigers van de Roteb eenmalig het vuil in de stad op te ruimen alvorens een nieuwe stiptheidsactie te beginnen. Die operatie wordt binnenkort afgerond.

Het schoonmaken van de stad heeft volgens een woordvoerder van de gemeente geleid tot de opschorting van de loonkorting. De gemeente Amsterdam zal wel tien procent van het loon inhouden van de actie voerende vuilophalers. De bonden zullen juridische stappen ondernemen zodra de inhouding zichtbaar is op de loonstrookjes van de ambtenaren, zo deelde een woordvoerder van het Amsterdamse actiecentrum mee.

De stakingen bij de vervoersbedrijven in Amsterdam, Groningen en Rotterdam veroorzaakten vanmorgen niet veel overlast. Rondom Amsterdam bleef het rustig.

Op de weg naar de IJ-tunnel ontstond wel een file doordat opnieuw één buis was afgesloten voor het voetgangers- en fietsverkeer. Dat was nodig omdat de ponten over het IJ niet voeren.

In Rotterdam onderbrak het RET-personeel het werk tussen 9 en 13 uur. Het was de vijfde actie bij de RET voor een betere CAO. De rechter bepaalde onlangs dat tot 15 juli nog één 24-uursstaking mag worden gehouden. De Coolsingel werd in de ochtenduren enige tijd geblokkeerd door stadsbussen en een tramstel. Voor het stadhuis verzamelden zich enkele honderden actievoerende ambtenaren, onder wie RET-medewerkers, brandweerlieden en personeel van andere gemeentelijke diensten.

In Groningen begon de derde vervoersstaking vanmorgen om zes uur. Ruim tachtig bussen bleven in de garages. Kaderleden van de bonden voor de provincie-ambtenaren willen volgende week woensdag in een aantal provincies overgaan tot 24-uursstakingen, zo is vanmorgen meegedeeld.