VN: weer massale etnische zuiveringen Centraal-Bosnië

GENEVE/SARAJEVO, 24 JUNI. Terwijl gisteren in Genève werd gepraat over de door de Bosnische Serviërs en Kroaten voorgestelde driedeling van Bosnië waarschuwden VN-woordvoerders dat de moslims en de Kroaten zich in Centraal-Bosnië schuldig maken aan “een nieuwe golf van etnische zuiveringen”.

Volgens deze VN-woordvoerders zijn de militaire commandanten van beide bevolkingsgroepen kennelijk vastbesloten hun greep op betwiste gebieden te verstevigen door de leden van de rivaliserende bevolkingsgroep zo snel mogelijk te verwijderen, dit in afwachting van een beslissing over het driedelingsplan.

Bij Vares, waar vorige week de moslims 12.000 Kroatische inwoners verdreven, stuurden Kroatische militairen gisteren moslim-bewoners weg uit hun bewoonde dorpen. Ze kregen slechts één uur om wat bezittingen te verzamelen. Ook in de stad Kiseljak werden moslims verdreven. De moslim-troepen op hun beurt zetten de "etnische zuivering' van Kroaten voort in het onlangs veroverde gebied rond Novi Travnik.

De internationale bemiddelaars in het Joegoslavië-conflict hebben zich gisteren in Genève ontevreden betoond met de manier waarop Kroatië en Servië zich voorstellen Bosnië-Herzegovina op te delen in een confederatie van drie etnische staten.

“We waren niet gelukkig met wat we hoorden”, aldus EG-bemiddelaar David Owen, na een gesprek met de Servische president Slobodan Milosevic en de Kroatische president Franjo Tudjman. Kroatië en Servië stellen zich voor dat over de grenzen van de moslim-staat binnen een Bosnische federatie uitvoerig zal worden onderhandeld.

Owen zat, met zijn VN-collega Thorvald Stoltenberg, later op de avond een zitting tussen Milosevic, Tudjman en een delegatie van zeven leden van het presidium van Bosnië-Herzegovina voor. Dit overleg leek het voornaamste doel van de bijeenkomst in Genève.

Pag.5: Karadzic doet aanbod

De Bosnische president Alija Izetbegovic had vorige week verdere onderhandelingen in Genève afgewezen, omdat van een etnische opdeling geen sprake kon zijn. Zeven leden van het Bosnische presidium wensten echter, tegen de wil van Izetbegovic, nader kennis te nemen van de Servisch-Kroatische voorstellen en hadden de reis naar Genève ondernomen.

De leiders van de Servische en de Kroatische nationalistische facties dreigden gisteren met voortgaande oorlog en erger, wanneer de moslims zich tegen het principe van een opdeling zouden blijven verzetten. De Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic verklaarde in Genève, bereid te zijn de moslim-bevolking (44 procent van de bevolking) dertig procent van het territorium te geven. Volgens Karadzic komt het echter neer op “50 procent van de rijkdommen” van het land. Karadzic ontkende overigens dat hij met de Kroaten al een landkaart met de toekomstige verdeling van Bosnië heeft opgesteld.

De Bosnisch-Kroatische aanvoerder Mate Boban dreigde in een brief aan de Verenigde Naties ook een einde te maken aan de mogelijkheden van de moslims een eigen staat te vormen, wanneer ze de huidige voorstellen afwijzen.

In Parijs is gisteren bekendgemaakt dat de Franse generaal Philippe Morillon, de bevelhebber van de VN-troepen in Bosnië, binnenkort wordt teruggeroepen. Hij krijgt volgens de Franse minister van defensie Léotard “een hoge functie”. Léotard maakte gisteren ook bekend dat de Franse generaal Jean Cot binnenkort opperbevelhebber wordt van alle VN-troepen in ex-Joegoslavië. Cot, nu bevelhebber van het Eerste Franse Leger, volgt de Zweedse generaal Lars-Eric Wahlgren op. Ten slotte werd gisteren in Parijs bekendgemaakt dat de Fransen hun vijfduizend man omvattende contingent bij de VN-vredesmacht in ex-Joegoslavië met 800 man zullen uitbreiden. (Reuter, AFP)