Verto wenst voor twee onderdelen faillissement

ROTTERDAM, 24 JUNI. De in sursánce van betaling verkerende touw- en kabelfabrikant Verto heeft voor twee bedrijfsonderdelen faillissement aangevraagd. Het betreft Verto Staalkabel, met vestigingen in Dongen, Leiderdorp en Ridderkerk, en Hoogerwerff Staalkabel in Alblasserdam. Bij beide ondernemingen werken in totaal 243 mensen.

Verto Staalkabel maakte de laatste jaren verliezen die schommelden rond de vier miljoen gulden per jaar bij een omzet van 80 miljoen. Ook dit jaar is een verlies voorzien van drie miljoen bij een omzet van 60 miljoen. Halverwege mei had de houdstermaatschappij in Capelle aan de IJssel al uitstel van betaling gevraagd. De problemen bij Verto dateren uit 1990, toen een verlies werd geleden van 15,7 miljoen gulden. Daarna volgden de reorganisaties elkaar in snel tempo op. Hierbij werd ondermeer de staalkabeldivisie Le Lis gesloten. De hoge kosten daarvan hebben het bedrijfsresultaat sterk onder druk gezet. Sinds 1990 is Verto naarstig op zoek geweest naar een geschikte partner om de financiële problemen aan te kunnen. Gesprekken met de Britse kabelfabrikant Bridon liepen toen op niets uit.

In mei werd J.C. Houthoff tot bewindvoerder bij Verto aangesteld. Hij schatte het verlies van Verto over 1992 op 10 miljoen gulden. De staalkabelactiviteiten van Verto raakten in de rode cijfers door de concurrentie van goedkope staalkabels uit Oost-Europa. Zelfs de Europese Commissie werd ingeschakeld om een einde te maken aan de volgens Verto oneerlijke concurrentie. Afgelopen februari gingen de bonden bij Verto akkoord met reorganisatie van de staalkabeldivisie.