Verdere bundeling energiebedrijven

Het Gemeente Energiebedrijf Amsterdam, GEB Rotterdam en PEN Energiebedrijf Noord-Holland bundelen hun krachten.

Gedrieën tellen zij ruim 5000 werknemers en bedienen zij bijna 1,5 miljoen klanten (ongeveer 25 procent van het landelijke totaal). Zij hebben samen een omzet van 3,5 miljard gulden en een balanstotaal van ruim 4 miljard gulden. De drie bedrijven zijn van plan onder de naam "Energie Holland' een samenwerking aan te gaan waarin een aantal activiteiten, zoals energie-inkoop, eletriciteitstransport, telematica en de ontwikkeling van energiediensten voor grote industriële afnemers worden samengevoegd.

Wellicht gaan zich ook andere energiebedrijven in de Randstad zich op termijn aansluiten. In Noord- en Zuid-Holland bestaan naast deze drie nog zeventien energiebedrijven en in Utrecht nog vier.

In de energiedistributiebranche is, vooruitlopend op de liberalisering van de Europese energiemarkt, al enige tijd een schaalvergrotings- en concentratieproces gaande. In de afgelopen vijf jaaar daalde het aantal energiebedrijven in Nederland van ruim 150 tot minder dan 50.

Zo zijn de EGD (Groningen en Drenthe) en IJsselmij (Overijssel) inmiddels samengegaan in Energiedistributiemaatschappij Oost-Nederland (EDON) en werd eerder deze week bekend dat PEB/PGEM (Friesland, Gelderland en Flevoland) en EDON tot nauwe samenwerking hebben besloten. In het zuiden hebben de PNEM (Noord-Brabant), MEGA Limburg en Delta Nutsbedrijven (Zeeland) aangekondigd te gaan samenwerken.