Uitvoer naar China groeit met 35 procent

DEN HAAG, 24 JUNI. De Nederlandse export naar China is vorig jaar met 35 procent gestegen tot 758 miljoen gulden. “Nederland scoort daarmee samen met Duitsland het hoogst van de EG-landen.” Dat schrijft staatssecretaris Van Rooij (economische zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Cijfers over de eerste maanden van dit jaar zijn nog niet beschikbaar. De Rotterdamse marinewerf RDM kreeg begin vorig jaar geen toestemming om onderzeeërs aan Taiwan te leveren omdat het kabinet bang was voor de handelssancties van de China. In ruil beloofde China de handel met Nederland te vergroten. Nederland exporteerde vorig jaar bijna twee keer zoveel naar Taiwan als naar China.

De missie van minister Andriessen (economische zaken) eind april 1992 kort nadat het kabinet de Taiwan-order afblies, was bedoeld om de Chinese invoer uit ons land blijvend te verdubbelen tot een miljard gulden per jaar. Volgens Van Rooy probeert China serieus invulling probeert te geven aan deze doelstelling.

Van Rooy vertrouwt erop dat een blijvende export van meer dan een miljard zal worden gehaald. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft een verhoogde belangstelling voor China en er staan tal van missies op stapel. De staatssecretaris gaat met Buitenlandse Zaken na of er meer consulaten-generaal kunnen worden gevestigd in groeiregio's als Shanghai, Guangzhou (Kanton) en de provincie Guangdong.

De export naar China steeg van 560 miljoen gulden in 1991 tot 758 miljoen in 1992. Deze groei met 35 procent ligt hoger dan de de gemiddelde exportgroei uit de gehele EG (20 procent). De invoer uit China daalde met 10 procent van 1.934 miljoen tot 1.751 miljoen gulden.

De export naar Taiwan steeg met 16 procent tot 1.474 miljoen gulden; de invoer uit dat land daalde met drie procent van 2.520 miljoen tot 2.450 miljoen gulden. De uitvoer naar Hongkong steeg met 19 procent van 877 tot 1.044 miljoen gulden (export uit Hongkong 1992: 2.198 miljoen)