Twijfel over zijn eigen positie mede oorzaak van aftreden In 't Veld

DEN HAAG, 24 JUNI. Ex-staatssecretaris R. in 't Veld is mede wegens eigen twijfels over zijn positie afgetreden en niet alleen op advies van minister Ritzen (onderwijs).

Dat zeiden vice-premier Kok en Ritzen tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over het snelle aftreden van In 't Veld als staatssecretaris van onderwijs.

Het debat werd gehouden omdat vorige week donderdag de Tweede Kamer niet meer de kans had gehad om te reageren op de monoloog van In 't Veld waarin deze zijn aftreden bekendmaakte. Volgens de oppositie had de gebeurtenis de nodige vragen opgeroepen over de rol van Kok, Ritzen en premier Lubbers bij het aftreden. De PvdA had liever geen debat gezien, onder meer uit “piëteit” na het “indrukwekkende” betoog van In 't Veld vorige week, aldus PvdA-woordvoerster T. Netelenbos. “Ellende hoeft niet eindeloos te worden geprolongeerd”, zei ze.

In 't Veld had vorige week gezegd dat hij zelf de neiging had gehad om na negatieve publikaties over zijn nevenverdiensten als hoogleraar door te gaan. Hij had zich echter neer moeten leggen bij het advies van Ritzen op te stappen. Ritzen zei gisteren echter dat hij In 't Veld hoogstens een advies heeft gegegevn. “Hij heeft zelf zijn afweging gemaakt”, aldus Ritzen.

De minister verwees naar In 't Velds eigen uitspraak dat zijn “output nog nooit zo gering was geweest als in de afgelopen twaalf dagen”. Dat wees er volgens Ritzen op dat de staatssecretaris zelf al dacht “niet meer voldoende in de race te komen”, aldus Ritzen. Kok voegde daar later aan toe dat In 't Veld zelf ook de indruk had gekregen “wel in het veld te staan maar niet aan de bal te kunnen komen”.

Volgens Netelenbos heeft ook de “kwetsbare positie” van de PvdA bijgedragen aan het aftreden van In 't Veld. “Deze taxatie maak ik gezien de omstandigheden. In andere omstandigheden was de uitkomst wellicht anders uitgevallen”, aldus Netelenbos. Zij sprak haar grote zorgen uit over een “veramerikanisering” van het politieke klimaat waarbij opmerkingen over persoonlijke handelingen van politici het politieke debat gaan domineren.

Netelenbos zei verder niet te hopen dat als gevolg van het heengaan van In 't Veld het Binnenhof bevolkt gaat worden door “ultra-saaie mensen die op geen enkele manier creatief met het leven omgaan”.

Over de opvolging van In 't Veld bestaat overigens nog steeds geen duidelijkheid. Er wordt druk gespeculeerd over diverse kandidaten zoals Netelenbos uit de PvdA-fractie of onderwijswethouders als E. Hallensleben in Rotterdam, J. Van Lidth de Jeude in Utrecht of oud-wethouder Van Heemskerck uit Den Haag. Uitsluitsel wordt aan het eind van deze week verwacht.