Stijging dollar houdt beurskoersen in A'dam op peil

AMSTERDAM, 24 JUNI. De wederom forse stijging van de dollarkoers had tot gevolg dat de aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen op peil bleven, ondanks de lagere stemming in Londen en New York.

AMSTERDAM De aandelenkoersen boekten enige winst, nadat de koers van de Amerikaanse dollar tijdens de eerste uren van de handel plotseling opnieuw vrij fors omhoog was gegaan. Om twaalf uur was de EOE-index, die gisteren sloot op 321,81, praktisch onveranderd.

De handel op het Beursplein begon op een lager niveau na de daling van de dollarkoers op woensdagmiddag. Vanmorgen trok de koers van de Amerikaanse munteenheid aan, wat direct doorwerkte op de aandelen. Daarmee negeerden beleggers de weinig geanimeerde stemming op de effectenbeurs in Londen waar de FTSE-index licht daalde. “De dollar blijft voorlopig toch de kapstok waaraan wij nu hangen”, zei een handelaar.

Overigens was de handel in Amsterdam vrij mat. Grote koersschommelingen deden zich nauwelijks voor en de omzetten waren tamelijk klein. Hunter Douglas was een negatieve uitschieter tussen de hoofdfondsen. De Rotterdamse fabrikant van raambekleding en bouwprodukten, die een flink deel van de omzet in de Verenigde Staten haalt, bleek niet te reageren op de koerstijging van de dollar. Het fonds moest daarentegen twee kwartjes inleveren op 53,50. “Vorige week stond Hunter Douglas op 56 gulden en dat was wat overdreven”, merkte een handelaar op. De daling werd versterkt door het effect van kleine omzetten.

Bij de internationals won Philips vijf dubbeltjes op 28,50, ondanks het bericht dat de Duitse telecommunicatiedochter PKI rekent op een verlies van meer dan honderd miljoen mark in het eerste halfjaar. “Dat verlies had Pilips al voorzien”, zei een handelaar die hieraan toevoegde toch een duidelijke vraag naar Flippen te merken.

De koers van DSM reageerde nauwelijks op het nieuws dat de produktie van polyethyleen wordt teruggeschroefd in verband met overcapaciteit en lage marktprijzen. DSM (slot: 90,10 gulden) was omstreeks het middaguur vijf dubbeltjes hoger. DSM is ontevreden over de huidige prijzen en daarmee samenhangende rendementscijfers in een markt die geplaagd wordt door overcapaciteit. De nu genomen maatregelen zullen een negatief effect hebben op de resultaten, maar DSM wil niet aangeven in welke mate.

Ook Akzo won twee kwartjes. Het chemieconcern noteerde om half twaalf 151 gulden. Unilever moest twintig cent inleveren op 203,40 gulden, terwijl Koninklijke Olie en KLM elk een dubbeltje omhoog gingen. Royal Dutch kwam daarmee op 175,40 en de luchtvaartmaatschappij op 26,70 gulden.

De mogelijkheid van een renteverlaging in Duitsland en Frankrijk stuwde de dollarkoers vanmorgen met bijna twee cent op. Omsteeks het middaguur werd op de Amsterdamse wisselmarkt een koers opgetekend van 1,9155 gulden, bijna twee cent meer dan de slotkoers van 1,8965 gulden woensdag.

De Franse minister van economische zaken, Alphandéry zei dat de Duitse financiële beleidsmakers naar Parijs komen om te praten over de voorwaarden van een gezamenlijke renteverlaging. De rente in Europa is te hoog, vindt de Franse bewindsman. De Bundesbank heeft bevestigd dat bankpresident Schlesinger samen met minister van financiën Waigel naar Parijs gaat.

NEW YORK De effectenbeurs van New York was gisteren behoorlijk in mineur. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen sloot de dag af op 3466,81 punten, 30,72 punten lager dan dinsdag. De omzet kwam uit op 273 miljoen aandelen.

Negatief nieuws over de Amerikaanse economie was de belangrijkste reden voor de gedrukte stemming. Zo verminderde de orderontvangst bij de producenten van duurzame goederen in mei met 1,6 procent, terwijl een groei van 1,1 procent was verwacht. Bovendien werd de economische groei van de VS in het eerste kwartaal herzien van 0,9 tot 0,7 procent. Het periodieke rapport van de Amerikaanse centrale banken, waarin werd gemeld dat de economie traag aan het groeien is, was niet echt verrassend. Bank- en oliefondsen lagen niet goed in de markt, terwijl het Dow Jones-industrieel gemiddelde verder negatief werd benvloed door RJR Nabisco. Dit concern blies een voorgenomen aandelenuitgifte af, hetgeen door veel handelaren werd uitgelegd als bewijs van de theorie dat het klimaat om te beleggen niet goed is.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio wisten de koersen een aardige winst te boeken. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen steeg 192,55 punt tot 19.685,07, bijna één procent boven het slotniveau van gisteren. De markt is de schrik van de politieke crisis in Japan te boven. Aankopen door pensioenfondsen en verzekeraars stuwden de koersen op.