SAMBAL GORENG KENTANG

Op een rijsttafel staan vele bijgerechten zoals atjar, seroendeng, sambal en kroepoek.

Daar kan ook sambal goreng kentang bij staan: een gekruid aardappelgerecht dat van grof geraspte gefrituurde aardappelen wordt gemaakt die daarna gekruid worden. Als het makkelijk kan moet je dat niet laten. Ook Indische koks maken gebruik van nieuwe produkten. Zo is het veel eenvoudiger om uit te gaan van zogeheten mini friet of frites sticks (kijk op de chips en zoutjes afdeling) en deze op Indische wijze te kruiden. Ook als borrelhap lekker.

Voor een ruime hoeveelheid:

4 sjalotten of 2 uien

3 teentjes knoflook

2-3 eetlepels olie

3 theelepels asem, losgeroerd met een kopje water

1/2 theelepel trassi

3 theelepels sambal

1 schijfje laos of 1/2 theelepel laospoeder

3 salamblaadjes

1 eetlepel ketjap manis

4 eetlepels suiker

4 zakjes (= 400 gram) mini friet

Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Fruit ze enkele minuten in de olie. Voeg het gezeefde asemwater en de overige ingrediënten toe en kook het geheel in tot een dikke, stroperige massa. Schep van het vuur af de frietjes erdoor.

    • Annelène van Eijndhoven