Miljoenenstrop ING door kunsthandel Ster

PAG.11 DE STER

AMSTERDAM, 24 JUNI. De ING Bank dreigt een strop te lijden van enkele honderden miljoenen guldens op het Amsterdamse bedrijf De Ster. De schuld van De Ster, producent van wegwerpserviesgoed voor de luchtvaart, is het afgelopen jaar opgelopen tot 525 miljoen gulden. Bezittingen die De Ster in onderpand heeft gegeven (aandelen en kunst) zijn volstrekt onvoldoende om deze schuld te dekken.

Dit melden nauw betrokkenen. De bank en De Ster weigerden vanmorgen commentaar. De Stergroep (770 medewerkers, omzet 300 mijoen gulden) omvat naast de produktie en verkoop van wegwerpserviesgoed een uitgebreide kunstcollectie van Joost Ritman. Deze voormalig eigenaar/directeur van De Stergroep werd in april van dit jaar door de ING op non-actief gesteld. Hij kocht sinds 1986 op grote schaal zeventiende eeuwse kunst en oude boeken en manuscripten op kosten van zijn onderneming. Het bedrijf belandde door zijn extravagante uitgaven in 1990 voor tien miljoen gulden in de rode cijfers.

ING heeft het bedrijf de afgelopen jaren voor miljoenen guldens kredieten verleend met als onderpand aandelen van De Ster en de kunstverzameling van Ritman. De bank heeft De Stergroep opgedeeld in twee BV's: de produktie en verkoop van het serviesgoed en de kunstcollectie. De twee BV's staan respectievelijk voor ƒ 250 mln en ƒ 275 mln gulden bij de bank in het krijt.

Vorige week heeft Ritman definitief zijn unieke verzameling oude boeken, de Bibliotheca Philosophica Hermetica, en kunst, ondergebracht in Dutch Renaissance Art Amsterdam, overgedragen aan de bank. De toegang tot het bedrijf is hem ontzegd. Als de bank een deel van de kunstcollectie verkoopt, dreigt een unieke verzameling voor Nederland verloren te gaan. De collectie levert naar schatting niet meer dan een derde van de taxatiewaarde van 300 miljoen gulden op.

De NMB, inmiddels overgegaan in de ING, ondervindt al enige jaren problemen bij de financiering van De Stergroep. Al in 1989, zo blijkt uit interne stukken, adviseerde een commissie van de NMB de kredietverstrekking aan De Ster te stoppen.

    • Max Christern
    • Kitty Kilian