Michelin schrapt 2500 banen in VS

Het Franse bandenconcern Michelin schrapt bij zijn Amerikaanse onderneming Uniroyal Goodrich 2500 van de 28.000 banen.

De maatregel maakt deel uit van plannen om in twee jaar tijd de kosten te drukken met 3,5 miljard frank (ongeveer 1,2 miljard gulden). Hoewel de maatregel op zeer korte termijn wordt uitgevoerd, verwacht Michelin er pas volgend jaar de resultaten van te zien.

De grootste bandenfabrikant in de wereld wist vorig jaar na een lang periode van verliezen een kleine winst te behalen. Nu wordt het concern geconfronteerd met een sterke vermindering van de vraag naar auto's, waardoor de afzetmogelijkheden slinken.

In mei maakte Michelin bekend dit jaar en volgend jaar in Frankrijk van 2950 arbeidsplaatsen af te willen en voor 1900 werknemers een andere baan te zullen zoeken. Eind vorig jaar waren bij Michelin 30.200 mensen in dienst. Analisten verwachten dat de onderneming dit jaar een verlies zal lijden van ongeveer drie miljard franc (1 miljard gulden). Vorig jaar was er 79 miljoen franc winst (26,5 miljoen gulden). In 1991 verloor het concern 499 miljoen franc (165 miljoen gulden) en in 1990 maar liefst 4,36 miljard franc (1,45 miljard gulden).