Japanse bouwwereld trekt steun politici in

TOKIO, 24 JUNI. De grote Japanse bouwbedrijven, altijd nauw betrokken bij de binnenlandse politiek van Japan, zullen niet langer individuele politici financieel steunen. Nog voordat de verkiezingscampagne voor de vervroegde verkiezingen van het Lagerhuis losbrandt, zullen de 59 leidende bouwconcerns in Japan, die tot nu toe de regerende Liberaal-Democratische Partij op grote schaal met geld steunden, stoppen met contributies aan de politici afzonderlijk. Dat meldt vandaag het dagblad Asahi Shimbun.

Intussen heeft de Japanse bankwereld lauw gereageerd op verzoeken uit de LDP om leningen. Banken, zelf geteisterd door de gevolgen van de "luchtbel'-economie van buitensporige leningen, weigeren de LDP leningen te verstrekken uit vrees dat de partij haar 38 jaar ononderbroken regeringsmacht verliest bij de komende verkiezingen.

Bij de vorige verkiezingen voor het Lagerhuis, in 1990, verstrekten de negen grote citybanken de regeringspartij nog royaal vijftien miljard yen aan kredieten, die grotendeels netjes zijn afgelost. De LDP heeft nu geen onderpand meer, zeggen bankiers. Maar ze sluiten niet uit dat, als de LDP “oneerlijke” druk op de banken uitoefent, ze niet gemakkelijk verzoeken uit de LDP kunnen negeren, “gelet op historische relaties”, aldus een bankier.

De Keidanren, de machtige ondernemerslobby in Japan, heeft nog geen besluit genomen of het de nieuwe partij van oud-minister van financiën Tsutomo Hata financieel zal steunen. Eerder deze week zei de voorzitter van de Keidanren dat zijn organisatie de LDP zal blijven voorzien van donaties, wat hem van verschillende kanten op een standje kwam te staan.

De ondernemers zijn verdeeld over de politieke toestand. Sommigen steunen openlijk de nieuwe partij van Hata, hopend op een twee partijen-systeem in Japan met echte regeringswisselingen. De Asahi Shimbun, net als een ander groot dagblad, de Yomiuru Shimbun, geen vriend van de LDP, haalde gisteren fel uit naar de Keidanren en beschuldigde de organisatie ervan de tekens van deze tijd niet te verstaan.

In Japan zijn donaties aan de politiek toegestaan, mits die worden gemeld bij het ministerie van binnenlandse zaken. Maar heel Japan weet dat de grootste bedragen nooit worden gemeld en onder de tafel de politici bereiken, in ruil voor gunsten, zoals een nieuwe weg naar een fabriek die de politici vaak met succes bepleiten bij de bureaucraten in Tokio. De politici hebben het geld nodig om hun achterban in de kiesdistricten op trouwpartijen en begrafenissen te onderhouden.

Vier dagen na de verkiezingen op 18 juli begint het proces tegen de gevallen de facto leider van de LDP, Shin Kanemaru, een van de weinigen die het monopoliespel tot in zijn vingertoppen beheersten, totdat hij door de mand viel wegens grootscheepse oplichterij van de Belastingdienst. Zijn beschermeling en kroonprins was Ichiro Ozawa, gisteren de grote afwezige op de persconferentie van zijn politieke vriend Hata, toen deze de nieuwe partij officieel bekendmaakte, waarvan Hata nu voorzitter is.

De recente berichten in de Japanse media over de politieke donaties houdt onder de kiezers de herinnering aan Kanemaru levend, ook al slaagde de LDP erin de verkiezingen vóór diens proces te laten plaatshebben. De verkiezingen hebben politieke hervormingen, waaronder die van de donaties, tot inzet.

    • Paul Friese