Hans Tietmeyer krijgt leiding Bundesbank

BONN, 24 JUNI. De leiding van de Bundesbank komt bij de pensionering van Helmut Schlesinger op 1 oktober zoals verwacht in handen van Hans Tietmeyer, de huidige vice-president. Tietmeyer wordt dan opgevolgd door Johann Wilhelm Gaddum (63) die sinds 1986 bestuurslid is. Een voorstel hiertoe is gisteren formeel aanvaard door het Duitse kabinet.

Schlesinger nam in augustus 1991 het roer over van Karl Otto Pöhl, die voortijdig opstapte, vooral uit ongenoegen over het financiële beleid van de regering bij de Duitse hereniging. Toen is al afgesproken dat Schlesinger na twee jaar plaats zou maken voor Tietmeyer. De afgelopen maanden werd steeds duidelijker dat Gaddum vice-president zou worden. Als diens vervanger in het bestuur wil de regering de SPD-er Edgar Meister benoemen, die sinds 1991 minister van financiën is van de deelstaat Rijnland-Palts.

De ambtsperiode van Tietmeyer loopt tot eind augustus 1999 en die van Gaddum tot eind juni 1998. Voor Meister geldt een termijn van acht jaar. De Duitse minister van financiën, Theo Waigel, heeft de beslissingen genomen in overleg met de Duitse centrale bank, zo liet regeringswoordvoerder Dieter Vogel gisteren weten. De benoemingen moeten nog officieel door bondspresident Von Weizsäcker worden goedgekeurd.

De 61-jarige econoom en sociaal wetenschapper Tietmeyer was in de jaren tachtig staatssecretaris van financiën voor de christen-democratische partij van bondskanselier Kohl. Sinds 1989 zit Tietmeyer in het directorium van de Bundesbank. Tietmeyer speelde in die functie een hoofdrol op internationale economische bijeenkomsten. In het voorjaar van 1990 adviseerde hij de Duitse regering over de economische en monetaire hereniging met het voormalige Oost-Duitsland.

Ook Gaddum is lid van de CDU. Hij is onder meer minister van financiën geweest in Rijnland-Palts en staat bekend als een harde inflatiebestrijder, een kwalificatie die uitstekend past in de traditie van de Duitse centrale bank. (DPA)