Gijzelingen en schietpartijen; Koerdisch geweld slaat over Europa

ANKARA/ MÜNCHEN/ MARSEILLE, 24 JUNI. Militante Koerden zijn de Turkse consulaten in Marseille en München binnengedrongen en hebben daar employés in gijzeling genomen. Voorts zijn in een duidelijk gecoördineerde campagne aanvallen uitgevoerd op onder andere Turkse diplomatieke missies in Bern, Zürich en Genève, demonstraties georganiseerd voor Turkse missies in Duitsland en vernielingen aangericht in Turkse gebouwen in Parijs, Lyon, Stockholm en Kopenhagen.

Acht mensen werden gewond, van wie twee ernstig, toen Turks ambassadepersoneel in de Zwitserse hoofdstad het vuur opende op Koerdische demonstranten. Volgens de politie handelden de Turken kennelijk uit zelfverdediging toen 50 tot 60 Koerden de ambassade probeerden te bestormen.

De betogers beantwoordden het vuur. Onder de gewonden is een politieman. De Turkse consulaten in Zürich en Genève werden bestormd, maar de bezetters trokken zich terug bij de komst van de politie.

Volgens een Turkse regeringswoordvoerder is de extreem-linkse, zeer goed georganiseerde Koerdische Arbeiderspartij (PKK) voor de aanvallen verantwoordelijk. De PKK voert sinds 1984 een bloedige guerrilla-oorlog tegen de Turkse autoriteiten voor afscheiding van het Koerdische zuidoosten van het land. In maart kondigde PKK-leider Abdullah Öcalan een eenzijdig staakt-het-vuren af, maar dat werd eerder deze maand opgezegd met het motief dat de Turkse zijde haar contra-guerrilla onverminderd had voortgezet.

Vanochtend had de PKK, die ook onder de honderdduizenden in West-Europa levende Koerden zeer actief is, nog geen verklaring uitgegeven in verband met het Koerdische offensief in Europa.

Met de PKK sympathiserende woordvoerders in Nederland verklaarden dat de acties voor hen niet onverwachts kwamen omdat het Turkse leger de laatste tijd opnieuw ernstige misdaden had gepleegd. “Dorpen zijn ontvolkt, meisjes verkracht, dorpelingen gemarteld en bossen verbrand, elke dag 100 hectare.”

In München hield een groep van drie tot vijf mannen vanmorgen volgens de Duitse politie ongeveer 20 mensen in gijzeling. De bezetters, die met benzinebommen zouden zijn bewapend, dreigden het gebouw in brand te steken als de politie tussenbeide kwam.

Zij eisten dat kanselier Helmut Kohl in een televisietoespraak de Turkse regering zou vragen “de oorlog tegen de Koerden onmiddellijk te staken”. Zo niet, dan zouden zij hun gijzelaars executeren. Zij stelden geen tijdslimiet.

Pag.4: Turkije wil geen contact met bezetters

Tegelijkertijd lieten zij twee gijzelaars vrij, die onmiddellijke medische behandeling nodig hadden. De Turkse regering op haar beurt liet weten “elk contact en alle onderhandelingen met de terroristen te weigeren”.

In het Turkse consulaat in de Zuidfranse havenstad Marseille hielden vier of vijf gewapende Koerden twee mannen, de conciërge en een veiligheidsagent, enkele uren in gijzeling. De twee werden vrijgelaten nadat de Koerden een verklaring voor de Franse televisie hadden afgelegd.

In een groot aantal andere Europese steden ondernamen militante Koerden acties tegen Turkse instellingen. Bij alle Turkse diplomatieke vertegenwoordigingen in Duitsland werd gedemonstreerd, aldus de Turkse zaakgelastigde in Bonn, waarbij ook schade werd aangericht. Hij zei al enkele dagen geleden op de hoogte te zijn gesteld van de betogingen, en ook politiebescherming te hebben gevraagd. In Bonn werden de ruiten van de Turkse Emlak-bank kapotgeslagen. In Stuttgart werden het Turkse consulaat-generaal, twee banken en een reisbureau met verf besmeurd. Een van de daders werd aangehouden; volgens de politie gaat het “waarschijnlijk” om een PKK-lid.

Een van de pro-PKK woordvoerders in Nederland verwachtte dat er hier voorlopig niets zou gebeuren. “De Federatie van de Koerden in Nederland heeft enige tijd geleden de Tweede Kamer gevraagd om haar te ontvangen. Toevallig hebben wij vandaag die afspraak gekregen. De Federatie heeft een oproep gedaan aan alle in Nederland woonachtige Koerden om het gesprek af te wachten en zaterdag deel te nemen aan een grote demonstratie in Den Haag. De komende ontwikkelingen zullen helemaal worden bepaald door de manier waarop regeringen en media in Europa zullen reageren.”