Fusie ECT en Pakhoed kost 170 banen

ROTTERDAM, 24 JUNI. De fusie van het Rotterdamse containeroverslag bedrijf ECT met Unitcenter, de stukgoeddochter van het havenconcern Pakhoed, maakt ongeveer 170 mensen overbodig.

Dat is het gevolg van een forse sanering van de stukgoedactiviteiten, die ECT gisteren bekend maakte bij de presentatie van het ondernemingsplan voor het nog te vormen overslagbedrijf.

“Het uitgangspunt is dat hierbij geen gedwongen ontslagen vallen, maar we kunnen geen garantie geven dat het nooit gebeurt omdat er de komende jaren zwaarwichtige dingen kunnen gebeuren”, licht een ECT-woordvoerder toe. De Vervoersbond FNV gaat ervan uit dat “geen man gedwongen de poort uitgaat”. Een FNV-woordvoerder zegt hierover onder het voorbehoud dat het plan nog moet worden bestudeerd: “Bij een eerdere gelegenheid is er bij ECT voor 700 overbodige mensen een oplossing gevonden. Dat zou ook nu moeten kunnen met ouderenregelingen, vervroegde uittredingen, omscholing en vertrekpremies”.

Begin dit jaar werd bekend dat Pakhoed zijn zorgenkind Unitcenter onderbrengt bij stadsgenoot ECT, die van Pakhoed een converteerbare lening heeft ontvangen om orde op zaken te stellen in de kwakkelende stukgoedoverslag. Deze lening wordt over drie jaar omgezet in aandelen, waarmee Pakhoed voor 30 procent aandeelhouder wordt van ECT naast onder meer Nedlloyd, Internatio-Müller en de NS. Gisteren presenteerde ECT de eerste fase van het business-plan Delta 2000-8, die loopt tot 1997.

ECT-Unitcenter wil de komende jaren acht containerterminals bouwen op de Maasvlakte en tegelijkertijd de overslag in de Waal- en de Eemshaven grotendeels staken. De overslag van het traditionele stukgoed is zo teruggevallen, dat de hele divisie wordt opgedoekt en de restanten elders in het concern worden ondergebracht. Met deze ingrepen verwacht ECT de omzet te kunnen vergroten van 624 miljoen in 1993 naar 915 miljoen gulden in 1997, terwijl het netto resultaat van 7 miljoen tot 41 miljoen gulden moet toenemen.

Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden de beleggers terughoudend op het bericht. De omzet in de aandelen-Pakhoed bleef beperkt met 43.000 stukken rondom het middaguur en de koers daalde tot 36,40 gulden, tegen een slotkoers van 37 gulden gisteren. “De plannen van ECT zijn heel ambitieus, maar de beleggers vragen zich wel af hoe de bonden zullen reageren op de afvloeiing van mensen en of de ambitieuze prognoses wel worden gehaald”, meldt een analist van de effectenbank Bangert, Pontier & Partners.